Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Brendel-tanítvány kapta a Beethoven-gyűrűt

Brendel-tanítvány kapta a Beethoven-gyűrűt

A bonni Beethovenfest öt fiatal szólistája közül a zongoraművész Kit Armstrongra szavazott az 1600 tagot számláló Beethoven Társaság kétharmada.

- hirdetés -

A Beethoven-gyűrűt idén 15. alkalommal adták át, első kitüntetettje 2004-ben Gustavo Dudamel volt. Azóta olyan művészek kapták meg, mint Julia Fi­scher, Lisa Ba­tiashvili és Nicolas Altstaedt.

- hirdetés -

A 26 éves Los Angeles-i születésű Kit Armstrong, aki a világ nagy koncertteremeiben sikert aratott, különösen Beethoven zongoraversenyeinek előadásával nyűgözte le a hallgatóságot. A fiatal zongoraművész Alfred Brendel tanítványa. Brendelre nem volt jellemző a tanítás, kevés tanítványa volt – köztük Till Fellner, Paul Lewis és Imogen Cooper -, de Armstrongot elvállalta.

Életműdíjat kap Alfred Brendel

A fiatalember kamaszként, 14 évesen környékezte meg Alfred Brendelt egy koncert után, de Brendel először nem vette túl komolyan a kérést. Aztán meghallgatta a fiatalember egyik felvételét, majd egy újabbat, ezeken Beethoven és Chopin darabjait játszotta, Brendel pedig döntött. Kettejük kapcsolata szorossá vált, 2011-ben pedig elkészült a Set the Piano Stool on Fire (kb. Vesd tűzre a zongoraszéket!) című dokumentumfilm, amely mester és tanítvány viszonyát dolgozza fel.

Brendel számára az is fontos volt, hogy Armstrong maga is komponál. 2011-ben kiemelte a fiatal muzsikus kiváló memóriáját, és azt a képességét, ahogyan hallgatni tud: figyelni saját magát játék közben, illetve mesterét, ahogyan az valamit elmagyaráz. Brendel hét éve azt is elmondta, mennyire ellenére van az olyan újságírói fordulatoknak, amelyek például a 21. század következő nagy zongoristájának kiáltják ki Kit Armstrongot. Véleménye szerint a fiatalember – akit nem hívott az új Busoninak – nagyon tehetséges, de gyakorlatot, tapasztalatot kell szereznie, és bízott abban, hogy együtt tudnak dolgozni, és segíthet neki fejlődni.

(Via Klassik.com, The Guardian)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.