Papageno Radio
Intermezzo Egy magyar fotós emlékezetes Frida-portréi - Galéria

Egy magyar fotós emlékezetes Frida-portréi – Galéria

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Muray Miklós (Mandl Miklós, Nickolas Muray) 1892. február 15-én született Szegeden. 1913-ban vándorolt ki Amerikába, az első világháborús fenyegetések elől menekülve. 1920-ban saját portréműtermet nyitott a MacDougal Streeten, a Greenwich Village-ben. Hosszú pályafutása során olyan nagyságokat fényképezett, mint H. G. Wells, G. B. Shaw, Claude Monet, Humphrey Bogart, Cole Porter, Greta Garbo. Szoros barátságban volt több mexikói művésszel is, köztük Frida Kahlóval és Diego Riverával – emlékezetes portrékat készített róluk.

A kezdeti nehézségek után Muray hamarosan virágzó üzletmenetet mondhatott magáénak. A Vanity Fairnek, a Vogue-nak, a McCall’s-nak, a Harper’s Bazaarnak és a The New York Times-nak is dolgozott. Képei – főként színházi és táncfotói – elsősorban piktorialista hatást mutatnak.

Frida Kahlo budapesti kiállítását 200 ezernél is többen látták.

Ide kapcsolódik:
Óriási közönségsikerként zárt a Frida Kahlo-kiállítás a Nemzeti Galériában

Frida Kahlo és Nickolas Muray 1931-ben találkoztak először, ekkor kezdődött a viszonyuk is, miután Muray elvált második feleségétől és röviddel azután, hogy Kahlo hozzáment Diego Riverához, a híres mexikói festőhöz.

A fentebb látható portrék egy része 1939-ben, a közel tíz éve tartó szerelmük csúcsán készült.

(Via Mai Manó Ház)

Promóció

Stream és színház

X
X