Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Humor és elmélyülés a koncerttermekben

Humor és elmélyülés a koncerttermekben

Ősbemutatók és magyarországi premierek, tréfa, szatíra, irónia (és mélyebb értelem, tehetjük hozzá a Grabbe-darabot idézve), valamint az adventi időszakra oly jellemző elmélyülés és befelé fordulás vár bennünket a hét koncertjein. Szokás szerint ingyenes hangversenyeket is összegyűjtöttünk olvasóink kedvéért.

Szellemes és kísérletező humor

- hirdetés -

Arnold Schönberg, zeneszerzői pályája delelőjén, 1925-ben írta Három szatíra című kórusdarabját, melyben a modern zene különböző irányzatait állította pellengérre. Az ironikus jelzők céltábláit nem nehéz beazonosítani, különösen Stravinsky esetében. Vajon mit szólt volna a bécsi mester az orosz komponista kései, merészen kísérletező, rendkívül szellemes kompozícióihoz? Farkas Róbert és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek szólistái segítségével december 3-án a 6-os Stúdióban közelebb juthatunk a válaszhoz.

Hangolódjunk adventre!

Tarolt a Cantemus Kórus Dél-Koreában

- hirdetés -

A nyíregyházi énekkarok karácsonyra hangoló produkciója nem hagyományos kóruskoncert, hanem látványos performansz is egyben, ahol a kórusok be- és kivonulása is zenei kompozíció. A Cantemus műsorát illetően változatos, új elemeket és hagyományos dallamokat is magában foglaló kínálatra számíthatunk december 3-án a Müpában.

Itt és most – Rohmann Ditta

Ismerje meg Rohmann Dittát lemezén keresztül!

A cselló szólóirodalma korántsem arra a néhány szerzőre és darabra korlátozódik, mely rendszeresen szerepel a koncertek, a lemezfelvételek vagy rádiók kínálatában. A 20. században mára olyan klasszikus értékű művekkel gyarapodott a hangszer repertoárja, mint Kodály és Ligeti szólószonátája, de Bach „árnyékában” is éltek olyan alkotó egyéniségek, akik nagyszerű kompozíciókkal gazdagították a cselló irodalmát. Közéjük tartozik a rendkívül hosszú életű gordonkaművész és komponista, Joseph-Marie-Clément Dall’Abaco, aki egyszerre volt kortársa Vivaldinak, Bachnak, Mozartnak és Beethovennek. S hogy modern is volt, arra Rohmann Ditta lemezbemutató koncertje lehet a bizonyíték. A csellóművésznő számára ugyanis nem létezik a régi és az új, a klasszikus és a kísérleti közötti határ, minden egyes darabot a felfedezés, a kíváncsiság, az újrateremtés gesztusával közelít meg december 4-én a Zeneakadémián is.

Különleges vendégek a Nemzeti Filharmonikusoknál

A Haydn, Mozart és Beethoven műveit felvonultató december 5-i, Müpa-beli hangversenyt a közreműködők teszik különlegessé: Ton Koopman holland orgonaművész és karmester a régizene hiteles megszólaltatását célul kitűző mozgalom egyik legismertebb alakja, Tarkövi Gábor pedig a Berlini Filharmonikusok szólótrombitása és a Karajan Akadémia tanára.

Orosz est a MÁV Szimfonikusokkal

Alexandr Hindin a Moszkvai Csajkovszkij verseny valaha volt legfiatalabb díjnyerteseként érkezik december 6-án a Zeneakadémiára, hogy Rachmaninov II., egyben legnépszerűbb és legtöbbet játszott zongoraversenyét vezesse elő olyan darabok társaságában, mint Prokofjev Trojkája és Csajkovszkij látvány nélkül is kifejező, erős karaktereket felvonultató Diótörő-története.

Fókuszban a fuvola

Anima Musicae Kamarazenekar fotó: Orbán Gellért

A legfiatalabb korosztály számára ingyenes belépőket biztosító kamaraegyüttes koncertjén ezúttal a fuvola kerül előtérbe. Wolf Olasz szerenádját és Csajkovszkij Firenzei emlék című alkotását két kortárs kompozíció, Giovanni Sollima Contrafactusa és Richard Galliano Jade Concertója egészíti ki magyarországi bemutatóként december 7-én az Óbudai Társaskörben Massimo Mercelli és az Anima Musicae Kamarazenekar koncertjén.

Fesztiválzenekari dupla

A szívet tépő fájdalomból és a testet-lelket próbára tevő súlyos betegségből is kivezethet a zene és az alkotás elsöprő ereje. Erre bizonyíték a december 8-i és 9-i, Müpa-beli koncert, amint a dél-afrikai születésű Gérard Korsten vezényletével hallhatjuk a szinte minden műfajban alkotó Carl Reinecke egy darabját, Schumann II. szimfóniájának és egy 1998-as filmalkotás Oscar-díjas kísérőzenéjének társaságában.

Oratórium a karácsonyi készülődés jegyében

Töretlen nemzetközi lemezsikerrel büszkélkedhet a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

1734–35 telén felbecsülhetetlen értékű karácsonyi ajándék fogadta a lipcsei Tamás- és Miklós-templom ünnepi istentiszteleteire érkező híveket. A Karácsonyi oratórium négy legfényesebben hangszerelt kantátáját a hazai és nemzetközi szinten egyaránt a legkiválóbb régizenei együttesek között jegyzett Orfeo Zenekar és Purcell Kórus neves vendégszólisták közreműködésével, Vashegyi György vezényletével szólaltatja meg advent második vasárnapján, december 9-én a Zeneakadémián.

Bergmann 100

A Bergman Zenéje projekt a Három Hollóban zenei nézőpontból mutatja be Ingmar Bergman filmjeinek komplex univerzumát. Az első, Álarcok” című koncerten december 9-én olyan jelenetekben megszólaló zenékből válogattunk, amelyekben a kapcsolódásra képtelen szereplők elfedik problémáikat, valódi énjüket.

Ingyenes koncertek december 3. és 9. között

december 4.
18.00 Zeneakadémia X. terem – Mali Emese tanítványainak koncertje
18.00 Zeneakadémia XXIII. terem – Falvay Attila tanítványainak koncertje

december 5.
18.00 Zeneakadémia XXIII. terem – Mező Péter tanítványainak koncertje
19.00 Zeneakadémia Solti terem – A Zeneakadémia kamarazenekarainak koncertje

december 8. 
18.00 Régi Zeneakadémia kamaraterem – Rolla János tanítványainak koncertje

december 9.
18.00 Zeneakadémia X. terem – Monostori Gábor tanítványainak koncertje
19.00 Régi Zeneakadémia kamaraterem – Bella Máté zeneszerzés DLA-zárókoncertje

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.