Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ahol az élménynyújtás pedagógiai alapelv

Ahol az élménynyújtás pedagógiai alapelv

Kétlépcsős zeneoktatás, szoros kapcsolat a Zuglói Filharmóniával, kiemelkedő művésztanárok, ráadásul az is jól jár, aki végül nem az előadó-művészet mellett dönt: a hangkultúra tanszakot elvégezve a hangmérnöki vagy a zenei rendezői pályát is választhatja. Devich Gergely, Berecz Mihály, Dolfin Balázs és Tomasz Máté is itt tanult. Bemutatkozik a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

- hirdetés -

A Szent István Király Zeneiskola 1968-ban alakult meg, majd 1990-ben, a nagyszámú, zenei pályára készülő növendék miatt szakgimnáziummal bővült. Az intézmény egyedülálló jellegét egyrészt a kétlépcsős zenei oktatás, másrészt a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekarral való szoros szakmai kapcsolat biztosítja.

- hirdetés -

Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Fúvószenekara

Makovecz Pál igazgató személyes ajánlása

Makovecz Pál

„A zeneoktatásban kiemelt fontosságú nálunk, hogy a gyermekek kezdettől rendkívül magas szakmai színvonallal találkozzanak, büszkék vagyunk tanáraink tudására, odaadó munkájára. Gondot fordítunk arra, hogy jelen legyünk Zugló szinte összes iskolájában, szorosan együttműködve a helyi pedagógusokkal, ahol a gyermekek a szülők dolgát megkönnyítve, helyben, a Zeneiskola kihelyezett délutáni órái keretében járhatnak hangszeres és szolfézsórákra. A szakgimnáziumi oktatás teljes mértékben a zenei tanulmányokat figyelembe véve szerveződik, sikeresen felkészítve a tanulókat a felsőoktatási felvételire.

Számos tehetséges fiatal művész kezdte itt pályafutását, és ér el egyre nagyobb sikereket a hazai és nemzetközi zenei életben, pl. Devich Gergely, Berecz Mihály, Dolfin Balázs, Tomasz Máté.

A magas szintű zeneoktatást kiegészítik ifjúsági előadásaink, melyek amellett, hogy felhőtlen szórakozást ígérnek minden korosztálynak, hasznos ismereteket is nyújtanak, gyarapítják a tanulók alapműveltségét. Büszkék vagyunk rá, hogy a gyerekek sokszor nálunk, itt, a Zuglói Zeneházban találkoznak elsőként élőben operával, balettel, népszerű zeneművekkel.

Felfedezőúton elnevezésű sorozatunk egyedülálló az országban, hiszen ez az egyetlen összművészeti ifjúsági előadás, amelyen évente egyszer ingyenesen vehetnek részt a zuglói fiatalok óvodától egészen a középiskoláig. Számokban kifejezve: egy tanévben közel 12 000 (!) diákot látunk vendégül intézményünk Nagytermében.

Az élménynyújtás pedagógiai alapelvünk, fontosnak tartjuk, hogy a gyermekekben kialakuljon a hangverseny-látogatás igénye, amiben fontos a szülő aktív támogatása is.

Kifejezetten családoknak szervezzük minden tavasszal Pastorale-sorozatunkat a Vigadóban, amely változatos programokat kínál kicsiknek és nagyoknak. Változatos együttzenélési lehetőségeket biztosítunk diákjainknak. Összesen 14 féle zenei együttesben és kórusban tehetik próbára hangszeres és énekes tudásukat, és ami nagyon fontos: együttműködési képességüket.”

A Zuglói Zenei Műhelyben így pl. egy 6 éves tanuló folyamatosan, egy zenei közegben készülhet fel zenészi hivatására, hiszen mindhárom szinten azonos pedagógiai szemlélet és program biztosítja zenei fejlődését. Az intézményben mindkét fokon szinte valamennyi hangszer és magánének is tanulható az elméleti tárgyakkal együtt, illetve a színvonalas közismereti oktatásnak köszönhetően bármely más – elsősorban humán – felsőoktatási intézménybe is felvételizhet az itt tanuló, jelenleg több mint 1500 növendék.

Temesvári Bence, Devich Gergely, Tomasz Máté ás Dolfin Balázs

Az iskola fő pedagógiai elve az együttesekben történő muzsikálás, ezért a zenetanulás első éveitől kezdve korosztályonként különböző együttesekben játszanak a tanulók. A zenekari műhely példája és vezető együttese a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus. Alap- és középfokon még 14 további együttes és énekkar működik az iskolában, így valóban mindenki megtapasztalhatja a közös muzsikálás örömét.

Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Fúvószenekara

A sok közösségi programnak köszönhetően a növendékek összetartóak, az iskola ajtaján belépve mindenki megtapasztalhatja az intézmény barátságos, családias légkörét.

A rovat támogatója az:  

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X