Papageno Radio
Intermezzo Globalizáció és diszkomfort – Nicolas Mathieu az idei Goncourt-díj kitüntetettje

Globalizáció és diszkomfort – Nicolas Mathieu az idei Goncourt-díj kitüntetettje

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy, az 1990-es években játszódó kamaszkori fejlődésregény, Nicolas Mathieu Leurs enfants apres eux (Utánuk a gyerekeik) című műve kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat.

Az Actes Sud kiadó gondozásában megjelent 400 oldalas mű szociális és politikai látlelet Franciaország perifériáján, az elszegényedő vidék és a nagyvárosok peremén felnövő fiatalokról. Hősei kisvárosi kölykök, akik kenuznak, bicikliznek, Nirvanát hallgatnak, úgy élnek, mintha nem lenne holnap.

A júliusi forradalom regénye kapta a Francia Akadémia Nagydíját

A kötettel Mitterrand-éra boldog globalizmusának árnyoldalát, a napsütötte tájak mögött megbújó diszkomfortérzetet mutatja be plasztikusan Mathieu.

“Arról a világról akartam mesélni, ahonnan származom. Ez egy irodalmi és politikai kísérlet. Amint arról beszélünk, hogyan élnek az emberek, hogyan szeretnek, politikai tettet hajtunk végre. Természetesen kicsit én is benne vagyok a regényben. Megpróbáltam rekonstruálni a jelen időt, megérteni, hogyan is élünk. Ez a részleteken keresztül történik, a lehető legjobban beillesztve a valóságba” – mondta Mathieu.

A 40 éves szerzőnek ez a második regénye, kiadójának, az Actes Sudnek pedig hat év alatt a negyedik Goncourt-díjjal jutalmazott műve.

Mathieu 35 éves korában, 2014-ben publikálta az első regényét, amelyet számos díjjal tüntettek ki és televíziós sorozat is készült belőle.

(Via MTI)

Promóció

X
X