Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Hagyományok Háza Ingyenes rendezvényekkel ünnepel a 70 éves Magyar Táncművészek Szövetsége

Ingyenes rendezvényekkel ünnepel a 70 éves Magyar Táncművészek Szövetsége

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Magyar Táncművészek Szövetsége november 23-án és 24-én a felújított Hagyományok Házában Budapesten.

- hirdetés -

A jubileumi rendezvénysorozat keretében gálaesteken mutatkozik be a magyar hivatásos táncművészet színe-java. Ezalkalomból kiállítás, könyvbemutató, filmvetítések, térspecifikus előadások és workshopok is színesítik a programot.

November 23-án ingyenes fotókiállítás nyílik, amely 41 képet vonultat fel a szövetséget alkotó együttesek előadásaiból.

A gálaesteken közreműködik a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Frenák Pál Társulat, a Budapest Táncszínház, a Coincidance Táncszínház, a Duna Művészegyüttes és a Flamencorazonarte Táncszínház.

Fellép továbbá a Közép-Európa Táncszínház, a Nagyvárad Táncegyüttes, a PR-Evolution Dance Company, a Tellabor – Kulcsár Noémi Társulat, az Udvarhely Néptáncműhely, a Bozsik Yvette Társulat, a GG Tánc Eger, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat, a Magyar Állami Népi Együttes és a Maros Művészegyüttes.

November 24-én délelőtt Góbi Rita Pici Bonbon című gyermekelőadása várja az érdeklődőket, a Táncolj velünk! elnevezésű ingyenes program keretében pedig neves táncművész mesterek – Eva Hotova balettmester, Kulcsár Noémi modern-kortárstánc pedagógus, valamint ifj. Zsuráfszki Zoltán koreográfus – nyitott óráin ismerkedhetnek meg a fiatalok a klasszikus balett, a kortárs és modern tánc, valamint a néptánc elemeivel.

MTE-archív

Délután a táncművészképző intézetek, köztük a Magyar Táncművészeti Egyetem, a győri és a pécsi táncművészeti szakgimnázium mutatkozik be a Gyere közénk, táncolj velünk! elnevezésű ingyenes program keretében.

Jótékonysági népzenei rendezvényekkel segítik az idős zenészeket

A Magyar Táncművészeti Egyetem modern tánc szakos hallgatói november 23-án és 24-én is térspecifikus táncperformanszra készülnek a Hagyományok Háza lépcsőházában, valamint Mindkét este ingyenes táncház várja az érdeklődőket a Magyar Állami Népi Együttes és a Maros Művészegyüttes közreműködésével.

A Magyar Táncművészek Szövetségének elődszervezete 1948-ban jött létre. Többszöri átszerveződés és megújulás után a szövetség 1990 óta tölti be jelenlegi funkcióját, csaknem 40 tagja a magyar hivatásos táncművészet nemzetközileg is elismert magas színvonalát képviseli. A szövetség folyamatos kezdeményezésekkel segíti a szakág megújítását és kapcsolatokat épít ki a külföldi társszervezetekkel. Fesztiválokat szervez, évadonként szakmai nívódíjakat ítél oda, javaslatokat terjeszt elő a művészeti és állami díjak, kitüntetések jelöltjeire. Az utóbbi időben aktívan közreműködött a táncművészeti életjáradék kiterjesztésében, a fiatal alkotókat támogató Imre Zoltán Program elindításában és a nagy táncművészeti infrastrukturális beruházások szakmai támogatásában.

A szervezet elnöke, Mihályi Gábor szerint a közeljövő feladatai közé tartozik a nemzeti, a kiemelt és a pályázatos kategóriában működő társulatok számára szánt központi támogatási keretek megemelése, valamint a táncos életpályamodell részeként a szakmai nyugdíj további kiterjesztése, és a pályájukat befejező táncművészek átképzésének elősegítése.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X