Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Visszakaphatja cseh állampolgárságát a 89 éves Milan Kundera

Visszakaphatja cseh állampolgárságát a 89 éves Milan Kundera

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Andrej Babiš cseh kormányfő felajánlotta Milan Kunderának, a Párizsban élő világhírű írónak, hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek csehszlovák vezetése megfosztották őt.

Kundera, aki a hatvanas években elsősorban A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet, és támogatta a prágai tavaszként ismert 1968-as reformfolyamatot, 1975-ben emigrált Franciaországba. Miután új regényt adott ki, a csehszlovák kommunista rendszer 1979-ben megfosztotta állampolgárságától.

Az eladott menyasszony és a Hazám ciklus Moldva tétele a legismertebb művei, de egyáltalán nem kétdarabos komponista Bedřich Smetana:

Smetana, a legendás cseh zeneszerző

- hirdetés -

A közszolgálati cseh hírtelevízió szerint Babiš, aki az első világháborús centenáriumi megemlékezések alkalmával a hét végét Párizsban töltötte, feleségével együtt találkozott a Kundera házaspárral. Babis ajánlata akkor hangzott el, amikor arról beszélgettek, hogyan kerültek Kunderáék Párizsba, illetve hogy röviddel azután csehszlovák állampolgárságukat is elveszítették.

 A harmadik volt nagyapja és apja után, aki az Antonín nevet viselte:

Elhunyt Antonín Dvořák, a cseh zeneszerző unokája

„Úgy gondoltam, szép lenne, ha visszakaphatnák állampolgárságukat, és biztosan meg is érdemelnék” – nyilatkozta a kormányfő a televíziónak. „Én ugyan nem tudom, hogy pontosan milyen feltételeket kell ehhez teljesíteni, de valamikor a mi állampolgáraink voltak. Ehhez ajánlottam fel segítségemet” – fejtette ki Babiš.

„Milan Kundera és felesége – tette hozzá Babiš – az ajánlatot nem nagyon kommentálta. Az azonban elmondható, hogy nem zárták ki. „A kormányfő szerint Kundera megjegyezte: reméli, hogy mindez nem fog sok adminisztrációval járni. Andrej Babiš elmondta, hogy Kunderát és felségét meghívta csehországi látogatásra. Úgy vélte, erre a jövő évben kerülhetne sor.

Milan Kundera csak az 1989-es rendszerváltás után látogathatott el újra szülőhazájába, Csehországba. Néhány látogatása azonban

mindig inkognitóban történt, és soha semmiféle nyilvános rendezvényen nem jelent meg.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X