Papageno Radio
Intermezzo A New York-i Metropolitanben állítják ki Keserü Ilona textilalkotását

A New York-i Metropolitanben állítják ki Keserü Ilona textilalkotását

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Keserü Ilona a hazai neoavantgárd egyik híres képviselője. 1969-ben bemutatott falikárpitját most a New York-i Metropolitanben mutatják be – adta hírül a művészt képviselő budapesti Kisterem galéria.

Az 1933-as születésű magyar képzőművész munkássága a hazai közönség számára régóta ismert, hiszen művei az utóbbi évtizedek során a legtöbb jelentős hazai közgyűjteménybe és számos külföldi kiállítására is bekerültek. Idén azonban Keserü Ilona egyik enigmatikus alkotása – amely tavaly került a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum gyűjteményébe – máris bemutatásra kerül a múzeum decemberben nyíló csoportos tárlatán.

Keserü Ilona: Falikárpit sírkőformákkal (Faliszőnyeg), 1969, varrás, vegyfestett, vászon, 156×370, fotó: Horváth S. Gábor, forrás: artportal.hu

Az Epic Abstraction: Pollock to Herrera című kiállítás közel 50 alkotást vonultat fel a múzeum saját gyűjteményéből. A kiállított műveket összeköti az absztrakt expresszionizmus jellemző eszközrendszere:

a monumentális felületek és az elvont esztétikai elemek középpontba helyezése, úgy mint a vonal, szín, forma vagy textúra.

Ez a szellemiség jellemzi Keserü Ilona művészetét is, aki a 60-as és 70-es évek magyarországi neo-avantgardjának egyik fontos alakja volt. Művészetének egyik központi formai eleme a szív alakú sírkőmotívum. A most kiállításra kerülő Falikárpit sírkőformákkal című varrott textilje ezért a művész munkásságának reprezentatív darabja, mely elsőként 1969-ben a Fényes Adolf Teremben volt látható, majd 1983-ban a Műcsarnokban és 2004-ben a Ludwig Múzeumban.

Keserü Ilona 1933-ban született Pécsett. 1952–1958 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult. 1962–1963-ban Rómában járt tanulmányúton. A hatvanas évek közepén induló művészgeneráció kiemelkedő képviselője, tagja volt az Iparterv-csoportnak és a Budapesti Műhelynek. 1963 óta rendszeresen állít ki itthon és külföldön egyéni és csoportos kiállítások keretében. 1980-ban részt vett a Velencei Biennálén. A budapesti Ludwig Múzeumban 2004-ben volt átfogó egyéni kiállítása.
1984-ben Munkácsy-díjat, 2000-ben Kossuth-díjat kapott. 1989-ben Érdemes Művész lett. 1994-ben és 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.
1991-ben a Pécsi Képzőművészeti Mesteriskola alapítója volt. 1995-től a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán a festészeti DLA program vezetője.

(Via artportal.hu)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X