Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Januártól Lehár Ferenc összes műve közkincs lesz

Januártól Lehár Ferenc összes műve közkincs lesz

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Január 1-től szabadon felhasználhatóvá válnak az 1948-ban elhunyt alkotók – mások mellett Lehár Ferenc zeneszerző, Kozma Lajos építész, iparművész és Markovits Rodion (Markovits Jakab) író – művei.

Az Európai Unió hatályos szabályozása alapján december 31-én minden olyan alkotás szerzői jogi védettsége megszűnik, amelynek szerzője 70 éve, tehát 1948-ban hunyt el. Ennek értelmében a külföldi alkotók közül például Gandhi, Eisenstein és a dadaista Kurt Schwitters munkássága is szabadon felhasználhatóvá válik 2019 elejétől. Valamint Lehár Ferenc zeneszerző, Kozma Lajos építész, iparművész és Markovits Rodion író művei.

Kicsoda Lehár Ferenc? Életrajzunkból kiderül:

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Lehár Ferenc, a katonazenészből lett zeneszerző

A közkincsbe kerülés alapján ezen alkotók művei engedélykérés és jogdíjfizetés nélkül, tehát gyakorlatilag teljesen ingyen és szabadon használhatók fel. A szerzői jogi védelem idővel lejár ugyan, de a szerző névjoga nem.

A szerzői jog az Európai Unió államaiban mindenütt a szerző életében és halála után 70 évig védi a műveket. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotó-, film- és képzőművészeti, valamint építészeti alkotásokat.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X