Papageno Radio
Intermezzo Magyar fődíj a párizsi Mobil Film Fesztiválon

Magyar fődíj a párizsi Mobil Film Fesztiválon

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Klopfstein-László Bálint Ciklus című kisfilmjének ítélte a zsűri a 20 ezer eurós pénzjutalommal járó Európa Nagydíjat Párizsban, a 14. alkalommal megrendezett Mobil Film Fesztiválon.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának közelgő 70. évfordulója alkalmából az idei fesztivál az emberi jogok témáját járta körbe. A felhívásra 88 országból érkezett 715 alkotásból a versenybe az előválogatás alapján 51 kisfilm kapott meghívást. A beválogatott művek többek között a nők elleni erőszak, a fogyatékosság, a halálbüntetés, a sajtószabadság, az oktatáshoz való hozzáférés, a szexuális kizsákmányolás témaköreivel foglalkoznak.

A neves francia filmrendezők kezdeményezésére 2005-ben alapított nemzetközi Mobile Film Fesztiválra mobiltelefonnal vagy táblagéppel készült, egy perc hosszúságú alkotásokkal lehet nevezni.

A kedd esti díjátadó ünnepségen kilenc kisfilmet díjazott a tíztagú, nemzetközi zsűri. A három fődíj, a Nemzetközi Nagydíj, a Francia Nagydíj és az Európa Nagydíj is 20 ezer eurós, filmkészítésre fordítható pénzjutalommal jár.

A Ciklus című, Európa Nagydíjjal kitüntetett kisfilmet Klopfstein-László Bálint rendező Molnár Nonával közösen írta, alkotótársaik Upor András, Orosz Bálint és az operatőr Hatvani Krisztián voltak, a főszerepet Drinka Fanni alakítja.

A megvalósításban a rendező egyik fő szempontja az volt, hogy a történetet beszéd nélkül, kizárólag képekben vigye filmre.

A társszerző Molnár Nona szerint az egyik legfőbb kihívást azt jelentette, hogyan lehet ilyen rövid műfajban érthetően, de nem túl direkt módon, a főszereplő számára nem megalázóan bemutatni a nemiséggel járó hátrányokat és a szegénységet egy nagyon érzékeny életkorban, egy tinédzser korú lány esetében.

„Az alkotás rendkívüli módon megérintette a zsűrit a témájával és azzal a méltósággal, ahogy feldolgozta azt”

– mondta a kedd esti díjkiosztón Klopfstein-László Bálint filmjéről a zsűri elnöke, Audrey Pulvar francia tévés személyiség, a Természetért és az Emberért Alapítvány (Fondation pour la Nature et l’Homme) elnöke.

Ezen a héten is tarolnak a magyar filmek, Szamosi Zsófiát, az Egy nap főszereplőjét Kairóban tüntették ki:

Szamosi Zsófia kapta a legjobb színésznő díját Kairóban

A filmkészítésre fordítható pénzjutalmak odaítélésével a Mobile Film Fesztiválnak a fiatal tehetségek felkarolása az egyik fő célja. Az internetes oldalukon az előző válogatás műveit 17 millióan nézték meg. A magyar alkotók azt remélik, hogy az októberben, önerőből elkészült Ciklust is minél többen megtekintik.

Klopfstein-László Bálintot nem először díjazták a párizsi mustrán: a Leo sosem adja fel című kisfilmjének főszereplője, Csillag Tamara Szilvia a legjobb alakításért járó díjat nyerte az előző fesztiválon.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X