Papageno Radio
Intermezzo Vass András is átvehette a Pannon Filharmonikusok Lickl-díját

Vass András is átvehette a Pannon Filharmonikusok Lickl-díját

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Három kategóriában hat díjat adott át a Pannon Filharmonikusok, valamint nyáron készült imázsfilmjének bemutatásával ünnepelte fennállásának 207. évfordulóját.

A Pannon Filharmonikusok 2016. december 9-én, a zenekar fennállásának 205. évfordulójának emlékére, a Kodály Központba történő beköltözésének emléknapján új díjat alapított. A díjat a zenekar egykori alapítójáról, Lickl Györgyről nevezi el Lickl-díj néven. A Kodály Központ alapkő letételekor elhelyezett időkapszulában a zenekar egykori igazgatójának, Szkladányi Péternek Lickl Györgyről írt tanulmányát helyezte el az együttes, ezzel is kifejezve az egykori alapítói szándék folytonosságát: a zenekar tagjainak a művészetének gyakorlásával egy időben az őt körülvevő társadalommal is szoros kapcsolatban, felelős együttműködésben kell élnie. A díj az egykori alapító szellemiségét idézve, a zenekar tagjainak, és a zenekarral együtt dolgozóknak a társadalmi szerepvállalását ismeri el.

Ebben az évben a három kategóriában – művész, menedzsment tag és civil – 2-2 díjazott részesült az elismerésben.

„ A DÍJ AZT ÉRTÉKELI, AMI NEM SZEREPEL SENKINEK A MUNKAKÖRI LEÍRÁSÁBAN, SEM A CÉGES SZERZŐDÉSEIBEN: AZ EMBERI HOZZÁÁLLÁST.” 

A muzsikusok közül Lickl-díjat adott át a zenekar egy olyan művészének, aki nem hangszeres, de számos instrumentumon játszik, zenét szerez, hangszerel, és végül, de nemutolsó sorban instruál. A pécsi zenei élet és a Pannon Filharmonikusok elismerésével mondott köszönetet az elmúlt közel tíz év odaadásáért Vass András állandó karmesternek.

Vass András – forrás: PFZ

Muzsikus kategória Lickl-díjat ítéltek még oda Morvay Ágnes hegedűművésznek, aki az elmúlt másfél évtizedben minden helyzetben ott volt, és szót emelt, amikor a művészeti színvonal, a Pannon Filharmonikusok által kitűzött célok vagy a művészek emberi méltósága került veszélybe. Konstruktív, megoldásra törekvő, és nyitott hozzáállásával sokban segíti a menedzsment munkáját.

A Művészeti Tanács elnökeként jelentős érdemei vannak abban, hogy a zenekar tárgyalásokat kezdeményezett a januártól szerződtetett Maestro Gilbert Vargával. Vérbeli második hegedűsként pedig egymagában megcáfolja a sztereotípiát, mely szerint a másodhegedűs csupán az elsők után következik a sorban.

A zenekaralapításának évfordulójához kapcsolódva, december 10-én hozta nyilvánosságra a PFZ legújabb kisfilmjét, mely Zeneszövők címmel látható a zenekar youtube csatornáján. Az együttes ezzel a filmmel köszönti muzsikusait, akik a város kulturális kínálatának alapját adják, és akik a film szövegét írt Lackfi János szavaival élve köztünk járnak, hozzák-viszik a dallamokat, és szövik a város zeneszövetét.

Promóció

X
X