Papageno Radio
Intermezzo Veszprém viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban

Veszprém viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Európai Bizottság független nemzetközi szakértői testülete idén februárban Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlotta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe. Az előzetes kiválasztáson túljutott 3 városnak november 9-ig kellett benyújtania kiegészített és átdolgozott pályázatát. 

Ezt követően a független szakértői testület 5 tagja, amely 3 külföldi és 2 magyar delegáltból áll, december 9-12. között ellátogatott a pályázó városokba. A végleges kiválasztási ülést december 13-án és 14-én tartották Budapesten, ahol meghallgatták mindhárom város képviselőit. A testület az ülés után jelentette be, hogy melyik várost ajánlják a cím viselésére.

Az 1980-as évek óta hatvan település lehetett Európa Kulturális Fővárosa, hiszen ugyanazon éven belül általában több város is viselheti a címet – idézte fel a december 14-i budapesti eredményhirdetés előtt az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. Zupkó Gábor azonban kiemelte, hogy

2023 különleges esztendő lesz: akkor egyetlen település lesz Európa Kulturális Fővárosa.

Mint emlékeztetett, Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma tette közzé a felhívást, amelyen hét város – Debrecen, Eger,Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém – indult.

Zupkó Gábor kiemelte: a bizottság ajánlást tesz, melynek figyelembevételével Magyarország kormánya hozza meg a hivatalos döntést. Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkára köszönetet mondott a három pályázó példaértékű munkájáért és hangsúlyozta: mindhárom város megérdemelné, hogy elnyerje a címet.

Aiva Rozenberga, a testület elnöke az eredményhirdetés előtthangsúlyozta: rengeteg nagyszerű kezdeményezéssel, haladó gondolat taltalálkoztak mindhárom döntős város pályázatban. Nehéz feladat volt döntésthozniuk, mert Debrecen, Győr és Veszprém is megérdemelné a rendezés jogát – emelteki.

A tanácsadó testület jelentése alapján az emberi erőforrások minisztere Veszprémet jelölte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az eredményhirdetés után elmondta: pályázatukban nagy hangsúlyt fektettek az összefogásra és csaknem kétszáz balatoni, valamint bakonyi településsel dolgoznak együtt az EKF2023 programsorozat megvalósításában.

Ez a siker nemcsak Veszprémé, hanem a balatoni és a bakonyi térségé is – hangsúlyozta, kiemelve: a Beyond címmel beadott pályázat nem csupán földrajzi, hanem társadalmi értelemben is az együttműködésről, az önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek összefogásáról szól.

Hozzátette: Veszprém átérzi a felelősségét annak, hogy 2023-ban egyedül viselheti majd az EKF címet, ezért azon lesznek, hogy a régió értékei mellett az egész magyar kultúra gazdagságát megmutassák Európának.

Győr – EKF 2023

Az ÚT programcsomag célja bemutatni a Győrt keresztező európai utakat és összegezni az úton szerzett tapasztalatokat. Ezek az utak Európa különböző pontjairól indulnak, valóságosan és virtuálisan is végigjárhatóak.

A VÁROS programcsomaggal Győr szunnyadó kreatív energiáit élesztenék fel. Győrnek szüksége van a fiatalok jövőbe mutató városélénkítő ötleteire, hogy a gazdasági területen kamatoztatott erő, és a sportban sikereket hozó kitartás mellett, a kreatív energiák kiaknázásával, pezsgő kulturális színtér lehessen.

A PÁRBESZÉD programcsomag a 2023-as évben, különböző művészeti ágakban és a kultúrpolitika területén generál eszmecserét, teremt kereteket és fórumot a beszélgetésre, és beruházásaival technikai hátteretolyan európai utazó projektek befogadására, amik egy-egy művészeti ág körülgenerálnak nemzetközi diskurzust. A pályázat ide kattintva érhető el.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere a pályázat beadásakor azt hangsúlyozta, hogy a városban megvannak azok az értékek, amelyek arra predesztinálják, hogy megvalósuljon a kulturális rendezvénysorozat.

Veszprém – EKF 2023

A város három évig Veszprém és a régió iránt rajongó helyiekkel és nem helyiekkel, ismert és hétköznapi emberekkel, tanácsadókkal, önkéntesekkel, lelkes támogatókkal közösen azon dolgozott, hogy a 2018 év végi döntéssel elnyerhesse az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. A pályázat sarokkövei a kulturális hatások, a társadalmi változások, a gazdasági előnyök, az ökológiai fejlődés és a városi élet élénkülése voltak. A pályázati anyag összefoglalója itt letölthető.

Porga Gyula veszprémi polgármestere korábban kiemelte, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címre beadott veszprémi pályamű küldetése a térségi együttműködés erősítése.  A pályázat nemcsak Veszprém városáról szól, hanem a Bakonyról és a Balaton térségéről.

Debrecen – EKF 2023

Papp László Debrecen polgármestere korábban úgy fogalmazott: az elmúlt három-négy évben gazdasági tekintetben már újraértelmezték a várost és az észak-kelet magyarországi régiót, amelyet a pályázattal szeretnének kulturális tekintetben is megtenni. A második fordulós debreceni pályázat angol nyelvű szlogenje: Sharing Horizons. A 32 programelemmel fűszerezett pályázatuk címe metaforikusan a város előtt álló új kulturális távlatok szellemiségét tükrözi. A pályázati anyag itt olvasható.

Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén.

Promóció

X
X