Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Veszprém viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban

Veszprém viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban

Az Európai Bizottság független nemzetközi szakértői testülete idén februárban Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlotta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe. Az előzetes kiválasztáson túljutott 3 városnak november 9-ig kellett benyújtania kiegészített és átdolgozott pályázatát. 

- hirdetés -

Ezt követően a független szakértői testület 5 tagja, amely 3 külföldi és 2 magyar delegáltból áll, december 9-12. között ellátogatott a pályázó városokba. A végleges kiválasztási ülést december 13-án és 14-én tartották Budapesten, ahol meghallgatták mindhárom város képviselőit. A testület az ülés után jelentette be, hogy melyik várost ajánlják a cím viselésére.

- hirdetés -

Az 1980-as évek óta hatvan település lehetett Európa Kulturális Fővárosa, hiszen ugyanazon éven belül általában több város is viselheti a címet – idézte fel a december 14-i budapesti eredményhirdetés előtt az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. Zupkó Gábor azonban kiemelte, hogy

2023 különleges esztendő lesz: akkor egyetlen település lesz Európa Kulturális Fővárosa.

Mint emlékeztetett, Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma tette közzé a felhívást, amelyen hét város – Debrecen, Eger,Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém – indult.

Zupkó Gábor kiemelte: a bizottság ajánlást tesz, melynek figyelembevételével Magyarország kormánya hozza meg a hivatalos döntést. Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkára köszönetet mondott a három pályázó példaértékű munkájáért és hangsúlyozta: mindhárom város megérdemelné, hogy elnyerje a címet.

Aiva Rozenberga, a testület elnöke az eredményhirdetés előtthangsúlyozta: rengeteg nagyszerű kezdeményezéssel, haladó gondolat taltalálkoztak mindhárom döntős város pályázatban. Nehéz feladat volt döntésthozniuk, mert Debrecen, Győr és Veszprém is megérdemelné a rendezés jogát – emelteki.

A tanácsadó testület jelentése alapján az emberi erőforrások minisztere Veszprémet jelölte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az eredményhirdetés után elmondta: pályázatukban nagy hangsúlyt fektettek az összefogásra és csaknem kétszáz balatoni, valamint bakonyi településsel dolgoznak együtt az EKF2023 programsorozat megvalósításában.

Ez a siker nemcsak Veszprémé, hanem a balatoni és a bakonyi térségé is – hangsúlyozta, kiemelve: a Beyond címmel beadott pályázat nem csupán földrajzi, hanem társadalmi értelemben is az együttműködésről, az önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek összefogásáról szól.

Hozzátette: Veszprém átérzi a felelősségét annak, hogy 2023-ban egyedül viselheti majd az EKF címet, ezért azon lesznek, hogy a régió értékei mellett az egész magyar kultúra gazdagságát megmutassák Európának.

Győr – EKF 2023

Az ÚT programcsomag célja bemutatni a Győrt keresztező európai utakat és összegezni az úton szerzett tapasztalatokat. Ezek az utak Európa különböző pontjairól indulnak, valóságosan és virtuálisan is végigjárhatóak.

A VÁROS programcsomaggal Győr szunnyadó kreatív energiáit élesztenék fel. Győrnek szüksége van a fiatalok jövőbe mutató városélénkítő ötleteire, hogy a gazdasági területen kamatoztatott erő, és a sportban sikereket hozó kitartás mellett, a kreatív energiák kiaknázásával, pezsgő kulturális színtér lehessen.

A PÁRBESZÉD programcsomag a 2023-as évben, különböző művészeti ágakban és a kultúrpolitika területén generál eszmecserét, teremt kereteket és fórumot a beszélgetésre, és beruházásaival technikai hátteretolyan európai utazó projektek befogadására, amik egy-egy művészeti ág körülgenerálnak nemzetközi diskurzust. A pályázat ide kattintva érhető el.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere a pályázat beadásakor azt hangsúlyozta, hogy a városban megvannak azok az értékek, amelyek arra predesztinálják, hogy megvalósuljon a kulturális rendezvénysorozat.

Veszprém – EKF 2023

A város három évig Veszprém és a régió iránt rajongó helyiekkel és nem helyiekkel, ismert és hétköznapi emberekkel, tanácsadókkal, önkéntesekkel, lelkes támogatókkal közösen azon dolgozott, hogy a 2018 év végi döntéssel elnyerhesse az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. A pályázat sarokkövei a kulturális hatások, a társadalmi változások, a gazdasági előnyök, az ökológiai fejlődés és a városi élet élénkülése voltak. A pályázati anyag összefoglalója itt letölthető.

Porga Gyula veszprémi polgármestere korábban kiemelte, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címre beadott veszprémi pályamű küldetése a térségi együttműködés erősítése.  A pályázat nemcsak Veszprém városáról szól, hanem a Bakonyról és a Balaton térségéről.

Debrecen – EKF 2023

Papp László Debrecen polgármestere korábban úgy fogalmazott: az elmúlt három-négy évben gazdasági tekintetben már újraértelmezték a várost és az észak-kelet magyarországi régiót, amelyet a pályázattal szeretnének kulturális tekintetben is megtenni. A második fordulós debreceni pályázat angol nyelvű szlogenje: Sharing Horizons. A 32 programelemmel fűszerezett pályázatuk címe metaforikusan a város előtt álló új kulturális távlatok szellemiségét tükrözi. A pályázati anyag itt olvasható.

Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!