Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 10 fontos tudnivaló, mielőtt hangszertanulásba kezdenél

10 fontos tudnivaló, mielőtt hangszertanulásba kezdenél

Azon gondolkodsz, hogy új hangszerrel ismerkedsz meg? Nagyszerű ötlet! De vigyázat – ez egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik! Mielőtt csalódás érne, érdemes átgondolni néhány alapvető dolgot a hangszertanulással kapcsolatban.

- hirdetés -

1. Azonnal nem fogsz tökéletesen játszani

- hirdetés -

Éppen ezért lépésről lépésre, az alapoktól kezdve kell felkészítenünk az idegrendszerünket és a testünket is a hangszer elsajátítására.

2. Mindegy, hogy mennyire fiatalon kezdtél, mindig lesz nálad egy zseniálisabb játékos

Elszántan gyakorolsz, hogy a lehető legjobb ütemben fejlődj, naponta skálázol, a zeneelméletet is lelkiismeretesen gyűröd, és egyre nehezebb darabokkal nézel farkasszemet. Aztán egyszer csak találsz egy ilyen videót:

3. Rengeteg tanulási szabály létezik

Csak mert Jimmy Page hegedűvonóval játszik az elektromos gitárján, neked nem szükséges így tenned. És azt se gondold, hogy a színpadon csupán ruhátlan felsőtesttel sikereket érhetsz el…

4. Kezdetben nem lesz kellemes hallgatni, ahogy gyakorolsz

Mindenki gyönyörű hangokra vágyik már abban a pillanatban, hogy új hangszerét a kezébe veszi, de nyugodj meg, a gyakorlás igen nehéz dolog: nagy erőfeszítésekkel és áldozatokkal jár, de megéri. Senkinek sem megy rögtön!

forrás:classicfm.com

5. A hegedűhúr és a gitárhúr nem ugyanolyan – ismerd meg a hangszert!

Ahhoz, hogy biztos tudásra tegyünk szert, érdemes alapvető ismereteket elsajátítani a hangszerünk felpítésével kapcsolatban. Ez persze nem azt jelenti, hogy fel is kell tudnunk építeni egy csellót, de a húrcsere például szinte az elkerülhetetlen feladatok közé tartozik.

6. Néha fáj és csúnya is

Kedves húros hangszerek iránt érdeklődők! Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy bizonyos mennyiségű gyakorlás után már soha többé nem fogtok érezni semmit sem az ujjbegyeitekkel. A fájdalmat, a kiújuló sebeket és a vérző hólyagokat pedig sajnos, el kell fogadni…Az ott egy harapás nyoma a nyakadon? Nem, csak elkezdtél hegedűn játszani!

forrás: classicfm.com

7. Harsonázni kezdtél? Ne légy szomorú!

Vannak olyan hangszerek, amelyeknek hangját legtöbbször effektek és jelzések formájában halljuk csak. Ugye ismerős a lefelé lépegető szomorú gag? Nagyszerű lehetőség, hogy bebizonyítsd a világnak: a hangszerek mind igen sokoldalúak.

8. Hirtelen azt veszed észre, hogy extra méretű csomagokkal kell közlekedned

A napi kényelmes közlekedési rutin, a biciklizés és a könnyed séta mind szertefoszló álmokká lesznek, amint nagybőgőzni vagy tubázni kezdesz. A sztoikus nyugalom és a minden körülmények közt fennmaradó jókedv tudatos gyakorlása mellett érdemes készülni néhány frappáns válasszal arra az esetre, ha naponta többször megállítanak az utcán a klasszikus kérdéssel: „Az meg micsoda ott a hátadon?”

forrás: pinterest.com

9. Előbb vagy utóbb csatlakozni fogsz egy zenekarhoz – a móka akkor indul csak igazán!

– Nem iszunk meg valamit este?

– Bocs, de nem, próbám lesz.

forrás: express.co.uk

10. Nagyon könnyű feladni…

…de igazán nem kellene! Tarts ki a terved melllett, ne hagyd el magad! Gyakorolj tovább, hiszen ettől leszel percről percre ügyesebb. Ráadásul az az öröm, amit a zenéddel adhatsz az embereknek, minden fáradságot megér.

(Via Classic FM)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.