Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Hallotta már a dalos ökörszem jazz-szerű énekét? – Videó

Hallotta már a dalos ökörszem jazz-szerű énekét? – Videó

A madarak különös és zeneiséggel teli csicsergéséről gyakran olvashatunk. Ma már számos olyan kutatót és fizikust is ismerünk, akik a madarak hangadására specializálódott kutatásokat végeznek. Az alábbi videóban szereplő kismadár pedig kétségtelenül tökéletes alanya bármilyen vizsgálódásnak, nem véletlenül nevezik dalos ökörszemnek. Hallgassa csak!

- hirdetés -

A dalos ökörszem az aljnövényzet között élő, kis termetű, felcsapott farkú énekesmadár, mely az Amazonas vidékén őshonos. Számos helyi legenda és mese hőse ez a trópusi madár, melyet különösen hangos és dallamos énekének köszönhet. A legérdekesebb ezek közül az a történet, amely így szól: ha a dalos ökörszem dalba kezd, a többi madár mind elnémul, hogy az ő csodálatos énekét hallgassa.

- hirdetés -

A hiedelmek szerint ráadásul szerencsét is hoz!

'Jazz Bird'

*Follow on Instagram: https://www.instagram.com/mesmerizingsounds/Probably the weirdest, funniest and most amazing songbird I ever heard! The 'Musician Wren'..It sings in a very uncommon kind of "Jazzy" way.The Musician Wren or Organ Wren (Cyphorhinus arada) is a species of Wren native to the Amazon Rainforest in South America, and west and southwestwards into the Amazonian Andes. Especially in Brazil, the Musician Wren is the subject of several legends and fables, most relating to its loud and beautiful song. One of these tells that when it starts singing all other birds stop their song to hear it !!The Musician Wren is also believed to bring good luck 😉

Közzétette: Mesmerizing Instruments and Sounds – 2016. január 12., kedd

Egy korábban megjelent cikk szerint döbbenetes a hasonlóság a dalos ökörszem éneke és klasszikus európai zeneszerzők dallamai között – legalább is a seewieseni Max Planck Madártani Intézet kutatói erre a következtetésre jutottk. A trópusi madár csicsergésében Haydn- és Mozart-motívumaihoz hasonló dallamokat véltek felfedezni a német kutatók. Emily Doolittle zenekutató és Henrik Brumm biológus szerint az énekes ökörszem gyakran teljesen tiszta összhangzatot és oktávokat hallat, és ezt még egyetlen állatnál sem figyelték meg eddig. A tanulmány szerint a madár olyan hangsorokat énekel, amelyeket az ember „egymáshoz jól illőnek, megnyugtatónak érzékel”.

Ez nem azt jelenti, hogy a madár úgy énekel egy bizonyos hangnemben, ahogy azt az ember tenné.

Az énekes ökörszem a tökéletes hangközöket kedveli, dalának egymás után énekelt hangjai ezért keltik azt a benyomást az emberben, mintha hangskálát követne – magyarázta Doolitle. Brumm szerint a felfedezés rávilágít arra, miért játszik a kismadár kiemelkedő szerepet Dél-Amerika mitológiájában és művészetében. A biológus elmondta: a madárdal ettől még nem úgy épül fel, mint az ember által komponált zene. Körülbelül négyezer különböző énekesmadárfaj létezik, és mindegyik a maga módján dalol, egyesek az emberi fül számára kifejezetten diszharmonikusak.

(Via Mesmerizing Instruments and Sounds, MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.