Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Látványos megnyitóval indult az Európai Kulturális Főváros programja Materában

Látványos megnyitóval indult az Európai Kulturális Főváros programja Materában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Matera lakosai is aktív szereplői voltak a város képviselte Európai Kulturális Főváros hétvégén kezdődött Open Future című programsorozatának, amelynek látványos megnyitóján az olasz államfő, Sergio Mattarella mondott beszédet. 

Európainak lenni a nemzeti identitás részét képzi és éppen a kultúra az, amely szoros kapocsként köti egymással össze az európaiakat – hangsúlyozta Sergio Mattarella.

A megnyitón szintén felszólaló Giuseppe Conte olasz miniszterelnök arról beszélt, hogy Materával Olaszország és egyben Európa déli térsége akar megújulni.

- hirdetés -

Az egész hétvégét felölelő nyitóünnepségnek Matera városa adott káprázatos díszletet: zene és fényjáték után a kövek városaként ismert Matera tipikus sziklába vájt lakóházai kivilágítva a csillagos eget idézték. Ezt az eget beragyogó tűzijáték tette teljessé.

Az ünneplést még az esős időjárás sem rontotta el. Matera több mint 60 ezer lakosának nagy része csatlakozott a nyitóprogramokhoz: fiatalok és idősebbek is történelmi jelmezben vonultak fel, zenéltek, zászlókat lobogtattak.

A Basilicata tartományban található Matera a legdélebbre fekvő olaszországi város, amely elnyerte az Európai Kulturális Főváros címét, és amelyet a bulgáriai Plovdivval oszt meg.

Matera önmagában is az európai kultúra jelképének számít: a mintegy nyolcezer éves történelemmel bíró város 1993 óta az UNESCO világörökség része.

A december 20-ig tartó programsorozat azonban nem kizárólag a múltat akarja bemutatni, hanem a jövő előtt is kaput akar nyitni, ezt sugallja a címként választott Open Future.

Háromszázharminc program követi egymást Materában, amelyek nyolcvan százaléka az Európai Kulturális Főváros számára készült. A kulturális választékot mások között Basilicata tartomány több mint 760 millió euróval támogatta. Materába 700 ezer látogatót várnak idén, olaszokat és külföldieket egyaránt.

A programok között érdekességnek ígérkezik Dante Isteni Színjátékának szabadtéri bemutatása Matera lakosainak előadásában, valamint az ókorban Itáliának ezen a részén is élt matematikus, Pitagorász életének és számmisztikájának felelevenítése.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X