Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Van Gogh inspirálta fényinstalláció festi színesre az amszterdami éjjelt

Van Gogh inspirálta fényinstalláció festi színesre az amszterdami éjjelt

„Gyakran az az érzésem, hogy az éjszaka több színt rejt magában, mint a nappal, az éjjel intenzív ibolyalilával, kékkel és zölddel van tele. Feltétlenül le akarom festeni a csillagos eget” – mondta Vincent van Gogh. Aztán meg is csinálta.

- hirdetés -

A Csillagos éj talán a leghíresebb kompozíciója. Az 1889-ben készült 74*92 centiméteres olajkép a New York-i Modern Művészetek Múzeumának gyűjteményében található.

- hirdetés -

Vincent van Gogh: Csillagos éj – forrás: wikipedia

A kép által inspirált fényinstalláció viszont, amelyet a szerb Ivana Jelić és Pavel Petrovič terveztek, Amszterdam egyik csatornájának ad különös ragyogást. A nagyjából másfél ezer LED-izzó bevilágította hatalmas tábla színei Van Gogh ibolyaliláját, kékjeit és zöldjeit idézik.

Ivana Jelic és Pavel Petrovic munkája Amszterdamban – fotó: Janus van den Eijnden

Az installáció az amszterdami Fényfesztiválra készült. A január végéig tartó színpompás kavalkád keretében összesen 30 fénylő alkotás tekinthető meg a holland főváros utcáin, emellett oktatási projektek és rendhagyó tanórák is megvalósulnak a fesztivál keretében.

Azzal, hogy Van Gogh fényeit mesterséges izzókra cserélték, Jelić és Petrovič  arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a 21. században a fényszennyezés miatt nem láthatjuk már úgy a csillagfényes éjszakákat, ahogy Vincent van Gogh látta egykor.

Ide kapcsolódik:
A tengerkék szemek rejtélye – Mégsem Vincent van Goghot ábrázolja a híres fotó

Az installáció elkészítését a Van Gogh Múzeum segítette, akik szerint a szerb alkotók munkája csodálatos színekbe borítja a téli Amszterdamot.

Nem ez az első fényinstalláció amúgy, amelyet a Csillagos éj inspirált. Öt évvel ezelőtt a holland dizájner, Daan Roosegaarde zölden világító kerékpárutat tervezett. A fentebbi videó az ő munkáját mutatja be.

(Via dezeen.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.