Van Gogh inspirálta fényinstalláció festi színesre az amszterdami éjjelt

Az amszterdami Fényfesztivál Van Gogh-installációja - fotó: Janus van den Eijnden

„Gyakran az az érzésem, hogy az éjszaka több színt rejt magában, mint a nappal, az éjjel intenzív ibolyalilával, kékkel és zölddel van tele. Feltétlenül le akarom festeni a csillagos eget” – mondta Vincent van Gogh. Aztán meg is csinálta.

A Csillagos éj talán a leghíresebb kompozíciója. Az 1889-ben készült 74*92 centiméteres olajkép a New York-i Modern Művészetek Múzeumának gyűjteményében található.

Vincent van Gogh: Csillagos éj – forrás: wikipedia

A kép által inspirált fényinstalláció viszont, amelyet a szerb Ivana Jelić és Pavel Petrovič terveztek, Amszterdam egyik csatornájának ad különös ragyogást. A nagyjából másfél ezer LED-izzó bevilágította hatalmas tábla színei Van Gogh ibolyaliláját, kékjeit és zöldjeit idézik.

Ivana Jelic és Pavel Petrovic munkája Amszterdamban – fotó: Janus van den Eijnden

Az installáció az amszterdami Fényfesztiválra készült. A január végéig tartó színpompás kavalkád keretében összesen 30 fénylő alkotás tekinthető meg a holland főváros utcáin, emellett oktatási projektek és rendhagyó tanórák is megvalósulnak a fesztivál keretében.

Azzal, hogy Van Gogh fényeit mesterséges izzókra cserélték, Jelić és Petrovič  arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a 21. században a fényszennyezés miatt nem láthatjuk már úgy a csillagfényes éjszakákat, ahogy Vincent van Gogh látta egykor.

Ide kapcsolódik:
A tengerkék szemek rejtélye – Mégsem Vincent van Goghot ábrázolja a híres fotó

Az installáció elkészítését a Van Gogh Múzeum segítette, akik szerint a szerb alkotók munkája csodálatos színekbe borítja a téli Amszterdamot.

Nem ez az első fényinstalláció amúgy, amelyet a Csillagos éj inspirált. Öt évvel ezelőtt a holland dizájner, Daan Roosegaarde zölden világító kerékpárutat tervezett. A fentebbi videó az ő munkáját mutatja be.

(Via dezeen.com)