Papageno Radio
Intermezzo A Pannon Filharmonikusok szerzői esttel köszöntik Eötvös Pétert 75. születésnapján

A Pannon Filharmonikusok szerzői esttel köszöntik Eötvös Pétert 75. születésnapján

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szerzői esttel köszöntik a Pannon Filharmonikusok Eötvös Pétert 75. születésnapja alkalmából március 8-án a Müpában. A hangversenyen a közönség három Eötvös-művet hallhat.

Az esten a The Gliding of the Eagle in the Skies, az Alle vittime senza nome és a Halleluja – Oratorium balbulum című darab hangzik el a Pannon Filharmonikusok előadásában Eötvös Péter vezényletével, Eric Stoklossa tenor, Iris Vermillion mezzo, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató Pad Zoltán) és Mácsai Pál színművész közreműködésével.

A koncert előtt Mácsai Pál előadásában lesz hallható az Eötvös Péter Oratorium balbulum című operájához írt eredeti Esterházy-szöveg teljes hosszában.

A felolvasáson a koncert bérlet- és jegyvásárlói díjmentesen vehetnek részt a rendelkezésre álló helyek függvényében, de regisztráció szükséges.

Eötvös Péter korunk egyik legismertebb zeneszerzője, akitől Európa legkiválóbb zenekarai és operaházai rendelnek új műveket. Rendszeres vendége a világ legnagyobb fesztiváljainak, hangszeres műveit és operáit világszerte játsszák.

A művész 75. születésnapja előtt a Föld számos pontján koncertekkel tisztelegnek. A Pannon Filharmonikusok mellett olyan zenekarok tűzték műsorra Eötvös darabjait ebben az évadban, mint a BBC Szimfonikus Zenekara, a Concertgebouw Zenekar, a Gothenburg Szimfonikus Zenekar, az Orchestre de Paris, a Londoni Filharmonikus Zenekar és a Flamand Királyi Filharmonikus Zenekar.

Eötvös Péter életpályájának különlegessége, hogy számos műfajban jelentőset alkotott, szinte folyamatosan műsoron van valamelyik színpadi műve a világ egy pontján. Műveltsége és stílusa egyaránt egyesítő és szerteágazó, melyet a koncert műsorválasztása is sejtet, hiszen angol, olasz és latin nyelvű művek követik egymást.

Ide kapcsolódik:
Precizitás, elhivatottság, intellektus – Eötvös Pétert köszöntjük

Az Alle vittime senza nome című darab hazai bemutatója a budapesti koncert előtti este lesz a pécsi Kodály Központban, ugyancsak Eötvös Péter és a Pannon Filharmonikusok előadásában.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X