Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A Zsolnay Wind Orchestra lett a Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Verseny legjobbja

A Zsolnay Wind Orchestra lett a Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Verseny legjobbja

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A PTE Zeneművészeti Intézetének fúvószenekara, a Zsolnay Wind Orchestra a cseh kulturális minisztertől vehette át a Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Verseny szinte valamennyi díját!

A PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (ZsWO) a 21. Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon (21st International Festival of Wind Orchestras Prague) a kategóriája legjobb zenekara lett, a kötelezően előadandó mű legjobb interpretációját tudhatja magáénak, valamint a teljes verseny legjobb zenekarának a díját, azaz a nagydíjat is megkapta.

- hirdetés -

A ZSWO Prágában

Értékelésében a zsűri kiemelte, hogy

a Zsolnay Wind Orchestra volt az egyetlen, amely a pontos kottahűség (tempó, ritmus, egyéb utasítások) mellett az eredeti zeneszerzői szándékot is közvetítette a hangulatok, a színek és az atmoszféra tekintetében.

A Bizottság írásos véleménye hangsúlyozza a szólisztikus teljesítményeket – utalva a zenészek kiemelkedő kvalitásaira – ugyanakkor méltatja az apró részletek kidolgozottságát a kamarazenei pillanatokban. Kiemeli továbbá a zenekari hangzás egyensúlyát, a szólamok arányait és a dinamikai tartomány teremakusztikai adottságokhoz való tökéletes alkalmazkodását.

A PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (ZsWO) a Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet jelenlegi és volt hallgatói, a PTE egyéb karai, és Pécs város tehetséges muzsikusai összefogásával, Neumayer Károly egyetemi docens, Liszt-díjas fúvószenekari karnagy kezdeményezésére jött létre 2014-ben. A zenekar megalakulásával emlékezni kíván a zenekedvelő és zeneművelő Zsolnay Vilmosra és családjára, valamint az elődökre, a Zsolnay gyár fúvószenekarára.

A zenekar repertoárjában magyar és európai eredeti fúvószenekari művek, komolyzenei átiratok, szórakoztató fúvószene, valamint kamarazenei művek találhatók. Célja a magyar kortárs fúvószenei művek megszületésének inspirálása, előadása, a közönséggel való megismertetése hangversenyek és hangfelvételek útján.

A zenekar az elmúlt években Hidas, a halhatatlan című önálló műsorával lépett fel a Zeneakadémia Nagytermében, Nagykanizsán, Tamásiban és Baján. Pályázati támogatás (nka) segítségével CD-lemezfelvétel készült Balázs Árpád és Hidas Frigyes műveiből, valamint közös hangversenyeket adtak Tabon és Szigetváron a helyi fúvószenekarokkal. Tevékenységével a ZsWO példát kíván adni a fiatal gyermek- és ifjúsági zenekarok számára.

Megalakulásuk óta lépnek fel a „Zenélő Zsolnay” koncertsorozat hangversenyein a pécsi Kodály központban, ahol 20. századi és kortárs szerzők darabjai hangoznak el, amelyek átölelik a fúvószenekari stílusokat és korszakokat, ugyanakkor a zenekar számára is szakmai kihívást jelent a program.

A zsűri megfogalmazása szerint Major András karmester kivételes érzékkel irányította zenekarát.

Major András zenei tanulmányait trombitásként Budai Attilánál kezdte, majd a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Veszprémben. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán trombitatanár, kamaraművész diplomát szerzett, majd a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán elvégezte a karmester, fúvóskarnagy képzést is. 2002 óta a Kaposvár Helyőrségi Zenekar tagja, 2008 óta karmestere őrnagyi fokozatban. A karmesteri beosztását megelőzően is már vezető szerepet vállalt a Helyőrségi Zenekar szakmai irányvonalának mutatásában. Hangszereléseivel, szakalaki koreográfiákkal egyéni arculatot teremtett a zenekarnak, mely a mai napig meghatározó.

A díjakat a zenekar karmestere vette át Antonín Staněk cseh kulturális minisztertől. A versenyen való részvétel az egyetem Általános Orvostudományi Karának támogatásával jöhetett létre.

Major András fontosnak tartja a hagyományok ápolását, és azt a munkát folytatni, melyet az elődök elkezdtek. Kiemelten fontos terület napjainkban a tehetséggondozás, a felnövekvő nemzedék tudatos nevelése, hangszeres tudásának fejlesztése, értékrendszerének kialakítása együtt zenei ízlés formálásával. Olyan célok megtalálása a feladat, mely reálisan megvalósítható, mégis túllép a megszokott programokon, és az újdonság varázsával hat az előadókra és a közönségre egyaránt.

Szívesen komponál saját műveket, különösen, ha ezt zenekarainak teheti meg. Így született meg a „KF” Koncertinduló, a Sírva vígad a magyar című darab, valamint az Espressivo című alkotása gordonkára és zongorára. Több mint száz zenekari hangszerelés fűződik a nevéhez, ezáltal változatos repertoárt biztosít a koncertek alkalmával együttesének.

Alapító tagja a Kaposvári Szimfonikus Zenekarnak, melyben aktív szerepet vállalt, emellett felkérték a Kaposvári Csiky Gergely Színház zenekari tagjának is.

Munkáját az elmúlt években több díjjal jutalmazták: Karmesteri különdíj, Alkotói díj, 5 nemzetközi első, illetve Grand Prix díj, 8 hazai szervezésű regionális és megyei versenyen első illetve kiemelt első díj, Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesterétől Dicsérő oklevél szakmai munkájáért. Somogy Megye Közgyűlése Somogy Polgáraiért Díjat adományozott számára 2016-ban a Somogy polgárai érdekében végzett kiemelkedő munkáért. 2017-ben a Város napján megkapta a Kaposvár Városért díjat.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X