Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Tandori Dezső

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító, Tandori Dezső. A hírt L. Simon László jelentette be a facebookon.

- hirdetés -

Az 1938 december 8-án született Tandori Dezső a budapesti bölcsészkaron szerzett magyar–német szakos tanári oklevelet, majd rövid ideig nevelőtanárként dolgozott, 1971-től pedig szabadfoglalkozású íróként és műfordítóként működött.

Fiatal kora óta gimnáziumi tanárának, Nemes Nagy Ágnesnek írói-baráti körébe tartozott, így Mészöly Miklóssal, Ottlik Gézával, Mándy Ivánnal és másokkal is szoros kapcsolatot ápolt. E kör filozófiai tájékozódása, ízlése és erkölcsi tartása nagy hatással volt írói pályakezdésére.

- hirdetés -

Az irodalompolitikától tudatosan távol tartotta magát, „remeteélete” a hetvenes-nyolcvanas években legendássá vált. Budai lakásában 1977-től kezdve madárneveléssel foglalkozott, ami műveinek témavilágát is nagy mértékben befolyásolta.

A kilencvenes években horizontja kitágult, utazni kezdett, bejárta Bécset, Párizst, Londont, Koppenhágát és a német nagyvárosokat. Ebben a korszakában főleg a nyugati lóversenypályákon átélt élményeit kamatoztatta. 1994-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!