Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hallotta már Mozart és Salieri Prágában fellelt közös kompozícióját?

Hallotta már Mozart és Salieri Prágában fellelt közös kompozícióját?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Wolfgang Amadeus Mozart és Antonio Salieri által közösen jegyzett kéziratot 2016 februárjában mutatták be a nagyközönségnek. A Cseh Nemzeti Múzeum irattárában fellelt kompozíció nem sokkal később el is hangzott Prágában.

A kéziraton dolgozó kutatók szerint a közös darab más megvilágításba helyezi a két zeneszerző eddig viharosnak és ellenségesnek ismert kapcsolatát, amelyre elsősorban az Oscar-díjjal jutalmazott népszerű film, az Amadeus erősít rá.

- hirdetés -

Ulrich Leisinger kutatásvezető, a salzburgi Mozarteum munkatársa úgy véli, hogy a közös alkotás mindenképpen árnyalja Mozart és Salieri viszonyát, s mint mondja: „igaz, hogy mindketten Bécsben dolgoztak, és alapvetően versenytársak voltak, de egyáltalán nem bizonyított, hogy Salieri mérgezte volna meg Mozartot, mint ahogy az Miloš Forman filmjéből kirajzolódik.

Ide kapcsolódik:
Nemzeti kulturális emlékhely lett Mozart egykori prágai villája

A Per la Ricuperata Salute di Ofelia című kompozíció, amely a Mozart és Salieri műveit gyakran műsorra tűző angol énekesnő, Nancy Storace súlyos betegségből való felgyógyulását ünnepli 1785-re datálódik. Ez volt Mozart egyik legtermékenyebb időszaka, hiszen ekkor a mester már javában dolgozott a Don Giovannin és A varázsfuvolán. A kutatók szerint arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a művet valaha is előadták volna.

Hallgassuk meg:

„Egy elég rövid, és nem túl kimunkált műről van szó – teszi hozzá Leisinger, a kotta ugyanakkor bepillantást enged a szerzők személyes életébe.”

(Via Reuters)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X