Papageno Radio
Folk Hogy változik kubai rumbává egy Beethoven-szimfónia? - Videó

Hogy változik kubai rumbává egy Beethoven-szimfónia? – Videó

Beethoven zenéje már rengeteg modern transzformációt megért, amelyek közt akadnak igazán értékes, humoros és egyedi megoldások. A következő latinos átdolgozás véleményünk szerint zeneileg és ötletként is jól megállja a helyét, nem beszélve arról, hogy megjött a kedvünk egy kis tánchoz is!

Ha van tényleg különleges és derűs VII. szimfónia-feldolgozás, akkor a Beethoven Havannában című Joachim Horsley által hangszerelt változat az. Bárcsak élőben is hallhatnánk!

Az átdolgozás megtalálható Joachim Horsley Via Havanna című friss, 2019-es albumán, ahol egyéb, afro-karibi stílusban átírt klasszikusokat is meghallgathatunk.

Az afro-karibi, a spanyol és a francia kultúra elemeinek eklektikus keveréke a kreol kultúrában összpontosul, ami a nyelvben és a zenében is megjelenik. Ma a kreol kifejezést elsősorban azokra a louisianaiakra értjük, akik afrikai örökséggel és francia kultúrával rendelkeznek. Kreolok azonban nem csak Louisianában élnek, jelentős csoportjaik vannak más területeken is, így például New Orleansban, ahol igen jelentős hatást gyakoroltak az afroamerikai hangszeres zenére, a jazzre, tehát fontos szerepet játszottak a műfaj kialakulásában.

A VII. (A-dúr) szimfóniát (op. 92.) Beethoven 4 tételben komponálta 1811 és 1812 között. A zeneművet barátjának, gróf Moritz von Friesnek ajánlotta. Beethoven a premieren megjegyezte, hogy ez volt élete egyik legjobb műve. A mű jellegzetességét tételeinek sajátos ritmikája adja: mindben meghatározó fontosságú az egy hosszú és két rövid hangból álló ritmusképlet.

(Via Classic FM, Wikipedia)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!