Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Meghalt Karl Lagerfeld

Meghalt Karl Lagerfeld

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

85 éves korában elhunyt Karl Lagerfeld, a világ egyik leghíresebb divattervezője, aki színházi jelmeztervezőként is jelentőset alkotott.

Lagerfeld egy jómódú hamburgi tejgyáros fiaként született 1933-ban, húsz éves volt, akikor anyjával Párizsba költözött, ahol élete végéig élt.

- hirdetés -

A nemzetközi elismerést az 1972-es év hozta meg számára: fekete-fehér aszimmetrikus szabású kollekciójára az egész divatvilág felfigyelt. Ezt követően a Coco Chanel prêt-à-porter részlegének vezető tervezőjeként dolgozott, emellett saját céget is alapított, amelyet 2004-ben az amerikai Tommy Hilfiger-konszernnek adott el.

1980–1984 között vendégtanár volt a bécsi iparművészeti egyetemen. Lagerfeld színházi jelmeztervezőként is tevékeny volt. 1978-ban a genovai operában (Arthur Schnitzler: A zöld kakadu, rendező: Luca Ronconi), 1980-ban a bécsi Burgtheaterben, 1982-ben a milánói Scalában (Berlioz: A trójaiak) és 1990-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon (egy Hugo von Hofmannsthal drámában) működött közre.

Előszeretettel fedezett fel, és menedzselt manökeneket, így a nyolcvanas években Inès de la Fressange-t, aki a francia nemzeti jelképet, Marianne-t reprezentálta 1989-ben, 1990-től pedig Claudia Schiffert menedzselte. Híressé vált modelljeitől megkövetelt szigorúságáról.

85 évet élt.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X