Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Világzenei mini fesztivál kezdődik a Fonóban

Világzenei mini fesztivál kezdődik a Fonóban

Február 21. és 23. között mini fesztivállal készül a Fonó Budai Zeneház: a Fonó Selection programjain a zeneház izgalmas világzenei produkcióiból hallhat válogatást a közönség.

- hirdetés -

A sorozat a Góbé és a PásztorHóra táncházával indul, majd a Meybahar zenekar görög-örmény estjével folytatódik, végül február 23-án öt különböző formáció muzsikája tölti be a házat.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Ismét a legjobb magyar márkák egyike lett a Fonó

Kopcsik Márton, a Meybahar zenekar alapító tagja elmondta: formációjuk tradicionális alapokon nyugvó világzenét játszik, sokat merítenek görög, török és különböző kis-ázsiai kultúrák zenei világából.

„A Meybahar magával sodró világa az Égei-tenger és Kisázsia menti kultúrák zenei gyökerein keresztül vezet el bennünket lelkünk belső rezdüléséig. A Kelet egyszeri és megismételhetetlen visszhangja.”

Az együttes hangzását Marilia Pilti szantúrijátéka – a hangszer a cimbalom rokona – és Kopcsik Márton saját fejlesztésű zengőhúros brácsajátéka teszi egyedivé, a zene különleges hangulatához pedig a Meybahar ütőhangszeresei, Varga Merse, Takács Péter és Krolikowski Dávid is nagyban hozzájárulnak.

A február 22-i koncerten ezúttal egy olyan öttagú formációban lép fel az együttes, amelyben külföldi meghívott zenészbarátaik, Haig Yazdjian, a Görögországban élő, örmény származású, szíriai születésű énekes, valamint Yann Keerim görög zongorista is részt vesz.

Haig Yazdjian

A Görögországban élő, örmény származású, szíriai születésű Haig Yazdjian szólista, énekes zeneszerző, ud (keleti lant) művész. A 80-as évek elején szüleivel Szíriából Görögországba emigrált. Különleges zenei gondolkodásának köszönhetően sajátosan ötvözi a hagyományos örmény zenét a közel-keleti zene kifejezőeszközeivel és saját ötleteivel.

Öt lemeze jelent meg, a legnagyobb görög kiadó, a Libra Music gondozásában. Ennek köszönhetően olyan nagyszerű előadókkal dolgozott már együtt mint David Lynch, Dave Spillain, Omar Farouk Tekbilek, Djivan Gasparyan, Theodossii Spassov, Enver Izmaylov, Ara Dinkjian, Derya Turkan, Yinon Muallem, Glen Velez, Eleftheria Arvanitaki, Maria Farantouri, Eleni Vitali, és sokan mások.

Yann Keerim 

Négy évesen kezdett zongorázni, és már 16 évesen megszerezte klasszikus zenei diplomáját. Több mint 350 saját szerzeménye számos produkcióban és filmben hallható. Mint zongorista több jazz és világzenei formációban szerepel, többek közt Sokratis Sinopoulos, Ara Dinkjian, Manos Achinotopoulos, és Haig Yazdjian zenekaraiban.

2013-ban közreműködött az ECM gondozásában megjelent Sokratis Sinopoulos Quartet lemezén, az Eight Winds-en. Olyan neves színpadokon lépett már fel, mint a New York-i Carnegie Hall, vagy a Sydney-i
Operaház.

(Via MTI, Fonó)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.