Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az orosz Fabergé-tojások története

Az orosz Fabergé-tojások története

Peter Carl Fabergé francia származású orosz ékszerész, aranyműves  III. Sándor orosz cár kérésére készítette el a híres Fabergé-tojásokat, melyek többsége ma híres kollekciók kiállításain látható Európában és a tengerentúlon.

- hirdetés -

Sándor cár a legfontosabb ortodox ünnepen különleges ajándékkal akart kedveskedni feleségének, így arra kérte fel az ékszerész mestert, hogy készítsen valamit, ami egyszerre utal a húsvétra és ajándéknak is beillik. Így alkotta meg az ékszerész a később Fabergé-tojások néven legendássá vált tömör arany ékszerdobozok első darabját 1885-ben: a fehér zománcréteggel fedett Tyúktojás, benne rubinszemű aranytyúkkal, és legbelül a cári korona miniatűr gyémántmásolatával annyira tetszett a cárnak, hogy ezután minden évben rendelt egy tojást az ékszerésztől.

- hirdetés -

Az első Fabergé-tojás – forrás: luismiguelhoward.com

Az ötvösművészeti ritkaságok az ortodox húsvét egyik jelképévé és fő látványosságává váltak Oroszországban és a legértékesebb, védett műkincsek közé tartoznak.

Fabergét néhány év múltán hivatalos cári ékszerésszé nevezték ki, s a vállalkozás minden költéségét állami pénzből finanszírozták. Az évek múlásával a tojások formavilága egyre bonyolultabbá vált; már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat is felhasználtak készítésükhöz.

Készülnek a tojások – forrás: fabergemuseum.ru

Egy-egy tojás megalkotása gyakran egy évig is eltartott. A cár csupán annyi kért ékszerészétől, hogy minden kinyitható tojás más-más meglepetést tartalmazzon. Így került az ékszerdobozokba például aranyból készült tyúk, hajó, svájci óra, miniatűr festmény és neves építmények makettjei.

A kereslet miatt Fabergé szentpétervári ékszerüzeméből háromezer hasonló jellegű kézműves ajándéktárgy került ki az évek során, amelyek szintén jelentős műértéket képviselnek, de sohasem múlták felül a cári család ékszertojásainak gazdag díszítését, egyediségét. 

A tojásoknak csak egy része maradt az országban, a többit külföldön őrzik, illetve részben sikerült őket visszavásárolni, míg vannak olyanok is, amelyeknek ismeretlen a sorsa. A legértékesebb 71 Fabergéből, melyből 52 készült a cár rendelésére, ma 29 található Oroszországban, részben a szentpétervári Ermitázsban és a moszkvai Kreml Fegyvertárának a cári koronaékszereket őrző múzeumában.

Fabergé-tojások – forrás: MET

Külföldön a legtöbbet belőlük – 14-et – az USA-ban őriznek, de megtalálhatók még az Egyesült Királyságban – II. Erzsébet Királyi Gyűjteményében -, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Monacóban, Liechtensteinben, Katarban és Ausztráliában. A szentpétervári Fabergé Múzeumot Viktor Vekszelberg hozta létre.

(Via VAOL)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.