Papageno Radio
Intermezzo Megmenekült a Notre-Dame orgonája

Megmenekült a Notre-Dame orgonája

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Emmanuel Grégoire párizsi alpolgármester április 16-án délelőtt arról tájékoztatott, hogy a Notre-Dame világhírű orgonája nem pusztult el a székesegyházat sújtó tűzvészben. A városvezető hozzátette, hogy a tüzet mostanra teljes mértékben sikerült eloltani, a műkincsek védelmére kidolgozott intézkedési tervet pedig sikeresen elindították.

A párizsi Notre-Dame székesegyház nagyorgonájának története a 14. század első harmadára nyúlik vissza, az első hangszert Jean de Bruges építette. Az orgonát 1730-ban, XV. Lajos parancsára ötmanuálosra bővítették, és 46 regiszteres lett. A 19. században Aristide Cavaillé-Coll Barker-emeltyűk segítségével 86 regiszteresre bővítette a hangszert.

A 20. század folyamán Louis Vierne és később Pierre Cochereau kérésére átintonálták, s teljes elektronikus vezérlést kapott. Az 1990-es évek tökéletes felújítási munkálatai révén a vezérlést teljesen számítógép alapúvá tették. Ma a Notre-Dame 113 regiszteres és ötmanuálos nagyorgonája a világ egyik legjobb hangszerének számít.

A korábbi eseményeket ebben a cikkünkben foglaltuk össze:

Ide kapcsolódik:
A tüzet megfékezték, a Notre-Dame orgonája súlyos károkat szenvedhetett

(Via NYTimes)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X