Papageno Radio
Intermezzo New Yorkba viszi Bartók Kékszakállúját a Fesztiválzenekar

New Yorkba viszi Bartók Kékszakállúját a Fesztiválzenekar

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

New Yorkban ad koncertet április 5-én és 6-án a Budapesti Fesztiválzenekar. A Carnegie Hallban a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórussal és a Pro Musica Leánykarral, valamint Sebestyén Mártával, Komlósi Ildikóval és Cser Krisztiánnal lép fel a zenekar, amely Bartók-műsorával a Párizsban rendezett magyar tematikus hétvégén is nagy sikert aratott.

A Budapesti Fesztiválzenekar visszatérő vendég a világ legjelentősebb koncerttermeiben, így a New York-i Carnegie Hallban és a párizsi Philharmonie de Paris-ban is, ahol két-két estén azonos műsorral léptek-lépnek a közönség elé.

Ide kapcsolódik:
Magyar hétvégét tartanak a legjelentősebb franciaországi zenei központban

Az első esten A csodálatos mandarin című zenekari szvit és a Concerto zenekarra című mű mellett Bartók Béla kórusművei szerepelnek a programban, amelyeket a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus és a Pro Musica Leánykar közreműködésével adnak elő. A Concerto az első darab, amelyet Bartók Amerikában komponált – emeli ki a zenekar ajánlója, felidézve, hogy az Egyesült Államokban Bartók három évig egyetlen művet sem szerzett fájó honvágya miatt.

Ide kapcsolódik:
Ők a Bartók–Pásztory-díj idei kitüntetettjei

A második est első fele formabontó: a zenekar egymás mellé állítja az eredeti, Bartók által gyűjtött népzenét és a zeneszerző kompozícióit Sebestyén Márta közreműködésével. Az est második felében A kékszakállú herceg vára című opera csendül fel Cser Krisztián és Komlósi Ildikó közreműködésével.

A Hamburgot és Luxembourgot is érintő turnén Fischer Iván karmester betegsége miatt Káli Gábor mutatkozhatott be a zenekar élén. A fiatal karnagy 2018-ban elnyerte a Hongkongi Nemzetközi Karmesterverseny első díját és a zenekar díját és a Salzburgi Fesztivál rangos karmesterversenyén is első lett, így 2019-ben már a Bécsi Rádiózenekar élén debütálhat a világhírű Salzburgi Ünnepi Játékokon.

Ide kapcsolódik:
Első díjat nyert Káli Gábor a Salzburgi Ünnepi Játékok karmesterversenyén

Párizsban is most először lépett fel, ahol a Müpa együttműködésével rendezett magyar zenei hétvégén nagy sikert aratott a 2000 férőhelyes Philharmonie de Paris közönsége előtt.

A turné Egyesült Államokbeli koncertjein ismét Fischer Iván áll a zenekar élére.

Promóció

X
X