Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin Bill Frisell és Skúli Sverrisson, az avantgárd és klasszikus jazz-stílusok egyéni ötvözői

Bill Frisell és Skúli Sverrisson, az avantgárd és klasszikus jazz-stílusok egyéni ötvözői

A dallamos rubato kompozíciókat előnyben részesítő Bill Frisell – Skúli Sverrisson-duó izlandi basszusgitáros tagjának több mint száz lemezen jegyzik a nevét. Sokoldalú zenész, aki a basszusgitárt alkalomadtán bőgőre vagy éppen egzotikusabb hangszerekre (dobro, charango) cseréli. Egész sor világnagysággal játszott már együtt, elsősorban az avantgárd szcénából: Mark Dresser bőgőssel és Theo Bleckmann énekessel, valamint Wadada Leo Smith trombitással. A gitáros Bill Frisell miniatűr jazzspektrum egy személyben.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Kiszámíthatatlan, mit várhatunk újabb lemezeitől, mivel free jazzt és avantgárd zenét éppúgy játszik, mint countryt és westernt, sőt a stílusok keverése sem idegen tőle. Legtömörebben azt mondhatjuk róla: korunk egyik legjelentősebb jazzmuzsikusa.

- hirdetés -

A két művész első közös munkája a tavaly megjelent Strata című album Sverrisson tíz szerzeményével. A többnyire rövid darabok Frisell művészi egyéniségére szabottak: akad köztük népies melódia és álomszerű fantázia, egyes számokban az elektromos gitár Frisellre nagyon jellemző rezonáló hangjait is felismerhetjük. Az elégikus alaphangot más szerzeményekben hagyományosabb duóhangzás váltja fel, de hogy egyetlen közös produkció se legyen közhelyes, e darabokat szokatlan ütemmutatók, aszimmetrikus ritmusok teszik különlegessé.

A Müpa Budapest színpadán május 8-án hallhatjuk a két zenész koncertjét.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!