Papageno Radio
Intermezzo Az olasz kormány megszüntetné több múzeum önállóságát

Az olasz kormány megszüntetné több múzeum önállóságát

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az olasz kulturális miniszter összevonná Firenze két jelentős múzeumát, az Uffizi Képtárat és a Galleria dell’Accademiát. A szakértők attól tartanak, hogy a döntés következtében megnövekedne a populista kormány hatalma az állami múzeumok és közgyűjtemények felett, és az intézmények anyagi és adminisztratív autonómiája jelentősen csökkenne.

A Michelangelo Dávidjának is otthont adó Galleria dell’Accademia mellett a római Nemzeti Ertuszk Múzeum és az Appia Antica régészeti park is elveszítené önállóságát. A tervezett reform szerint 2020 januárjától a kulturális minisztérium koordinálná az olasz múzeumok egymás közti műtárgykölcsönzéseit és a nemzetközi kapcsolatokat, felügyelné a bizonyos összeghatár feletti közbeszerzéseket, és még az önállóságot megtartó múzeumok költségvetését is a minisztérium fogadná el a 2015 óta működő felügyelőbizottságok helyett.

Ide kapcsolódik:
Nyaralási tippek zenerajongóknak – Olaszország

A firenzei polgármester más városok vezetőihez fordult támogatásért, és arra kéri a minisztert, függessze fel a rendeletet. Az urbinói Galleria Nazionale delle Marchét igazgató osztrák Peter Aufreiter már döntött, és a bécsi Osztrák Műszaki Múzeumot választotta. A német művészettörténész, Eike Schmidt, aki négy éve lett az Uffizi első nem olasz vezetője nem kommentálta a kulturális kormányzat terveit. Mint ismeretes, 2017-ben az osztrák kulturális miniszter úgy nyilatkozott, amint lejár Schmidt mandátuma, várják a bécsi Szépművészeti Múzeumban. Azóta átalakult Ausztria kormánya, és nem tudjuk, a jelenlegi vezetés fenntartja-e az ajánlatot.

(Via The Art Newspaper)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X