Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A Capella Savaria első vendégkarmesteri címet adományozott Nicholas McGegannek

A Capella Savaria első vendégkarmesteri címet adományozott Nicholas McGegannek

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nicholas McGegan, „generációjának egyik legkitűnőbb barokk karmestere” 1984 óta van kapcsolatban a Capella Savaria együttesével. Az elismerést 70. születésnapja alkalmából kapta a zenekartól.

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. Hangszereik eredeti XVIII. századi mesterek munkái, vagy ezek másolatai.

- hirdetés -

Az elsőszámú vendégkarmesternek járó címet Nicholas McGegan az elmúlt 35 évben végzett kiváló közreműködéséért és a zenekar életében betöltött meghatározó szerepéért vehette át az együttestől.

forrás: nicholasmcgegan.com

A Capella Savariával és a kaliforniai Philharmonia Barokk Zenekarral egyidőben, 1984-ben kezdett el dolgozni, egy évvel a nagy Händel- illetve Bach-évforduló előtt. Csupán néhány évvel Haydn 250. születésnapja előtt látogatott először Magyarországra, ahol felléppett egy kamaraegyüttessel az Esterházy-kastélyban. Ezen a helyszínen találkozott a Hungaroton hanglemezkiadó egy kis csapatával, melynek eredménye az lett, hogy még abban az évben, azaz 1984-ben felvétel készített Händel Atalanta című művéből, amelyet az évforduló évre adott ki a Hungaroton.

Ezen a lemezen pedig nem mást, mint a Capella Savaria együttesét dirigálta a most kitüntetett Nicholas McGegan: „Ez a felvétel volt a csodálatos kapcsolat kezdete közöttem, a zenekar és a lemezkiadó között” – mondta McGegan.

Händel: Atalanta a Hungaroton kiadásában – forrás: Hungaroton

Az elkövetkezendő években számos felvételt készített együtt a zenekar és a karmester, valamint kiváló magyar szólisták, mint például Zádori Mária vagy Gregor József. „Mindez Székely András zenei rendező révén készült, aki olyan számomra, mint egy zenei apa” – emlékezett vissza McGegan.


1970. Magyarország, Pannonhalma Boldogasszony-kápolna, lemezfelvétel alkalmi stúdiója, középen Székely András zenei rendező – forrás: Fortepan, adományozó: Szalay Zoltán

„Az együttzenélés nagy öröm a Capella Savariával. Teljesen elkötelezettek, csupa szívvel és lélekkel dolgoznak, hogy a lehető legjobb eredményeket érjék el, függetlenül attól, hogy mennyi időt vesz igénybe a munka. Ugyanakkor mindez nagyon szórakoztató velük!” – mondta McGegan. „Kalló Zsolt irányítása alatt rendkívül sok mindent elértek, és nagyon büszke vagyok rá, hogy újra kapcsolatba kerülhetünk.”

Ide kapcsolódik:
Haydn műveit vette lemezre a Capella Savaria

(Via nicholasmcgegan.com)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X