Papageno Radio
Színház Lugossy László: „Sára Sándor ars poeticájának megtestesülése a Feldobott kő”

Lugossy László: „Sára Sándor ars poeticájának megtestesülése a Feldobott kő”

A 79 esztendős Balázs Béla-díjas filmrendező, Lugossy László szerint Sára Sándor filmjeiben olyan arcok jelennek meg, akik sorsa beszédesebb minden kalandregénynél.

Életének 86. évében szeptember 22-én meghalt Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, operatőr, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója. Dokumentumfilmekkel kezdte pályáját, majd a hatvanas és a hetvenes években egyéni látásmódjával hozzájárult a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez. Leggyakrabban Kósa Ferenccel és Szabó Istvánnal dolgozott együtt. Képein az emberi arc és a magyar táj árulkodó módon vall arról, hogy mi történik az emberben és az emberrel a történelmi kataklizmák során.

A Balázs Béla-díjjal, a Magyar Mozgókép Mestere címmel és az MMA életműdíjával is kitüntetett művészt hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után érte a halál.

Ide kapcsolódik:
„Képekben akartunk mindent megfogalmazni" - Sára Sándorra emlékezünk

Első nagyjátékfilmjét 1968-ban rendezte meg Feldobott kő címmel. A Csoóri Sándorral közösen írt – önéletrajzi motívumokban is bővelkedő – film főhőse egy fiatalember, akinek eszmélődése a magyarországi sztálinizmus legkomorabb időszakára esik. A rendező párhuzamot von a Rákosi- és a Horthy-korszak között is, és a cigányság helyzetének problémájára is felhívja a figyelmet.

A film premierje eredetileg az 1968-as cannes-i filmfesztiválon lett volna, azonban a fesztivál félbeszakadt a párizsi diáklázadások miatt. A filmet benevezték a 42. Oscar-gálára is, azonban nem került be az öt jelölt közé. 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

A játékfilmes bemutatkozást később olyan munkák követik, mint a Holnap lesz fácán, a Nyolcvan huszár, a Tüske a köröm alatt, a Könyörtelen idők, a Vigyázók, legutóbb pedig A vád.

Lugossy László emlékezésében elmondta, hogy Sára Sándor olyan döntéshozó volt, aki a kitűzött célokat elérte. A magyar kultúra és a magyar történelem ismeretterjesztését saját gyártású műsorokkal segítette. Mindeközben tekintélyével védelmezte a televíziót mindenfajta politikai beavatkozás ellen. Kiemelte, hogy Sára Sándor a Duna TV élén olyan közszolgálati televíziót hozott létre és vezetett, ami a maga teljesítményével kivívta a közönség és a szakma elismerését is.

(Via MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!