Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Tóth-Máthé Miklós író, színművész

Elhunyt Tóth-Máthé Miklós író, színművész

Életének 84. évében, október 20-án Debrecenben elhunyt Tóth-Máthé Miklós József Attila-díjas író, színművész. Az alkotót szülőhelyén, Tiszalúcon helyezik örök nyugalomra.

- hirdetés -

Tóth-Máthé Miklós 1936. július 7-én született Tiszalúcon. Az elemi iskola négy osztályának elvégzése után a Sárospataki Református Gimnáziumban 1946-ban kezdte meg középiskolai tanulmányait az angol internátus növendékeként. Erről az időszakról évtizedekkel később megírta Pecúrok című regényét, amely kötelező vagy ajánlott olvasmány a református általános iskolákban.

- hirdetés -

Sárospatak után a debreceni református gimnáziumban tanult tovább, de középiskolai tanulmányait végül a miskolci Kilián gimnázium esti tagozatán fejezte be. Közben a Betonútépítő Vállalatnál figuránsként dolgozott, mellette pedig a miskolci Déryné Színház színészképző stúdiójába is járt.

Részt vett az 1956-os forradalom eseményeiben: saját versét olvasta fel a miskolci Petőfi-szobornál. 1957-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész tanszakára, ahol 1961-ben diplomázott. Kilenc évig vidéki és fővárosi színházakban játszott, feltűnt filmekben is. Édesanyja vezetéknevét is felvéve Tóth-Máthé Miklósként kezdte meg írói munkásságát. Novelláit országszerte közölték a korabeli lapok.

Első kötete, A csokornyakkendős 1980-ban jelent meg, amit több mint 30 könyv követett.

Munkásságát a humoros, szatirikus novellák, a történelmi regények és a drámák egyaránt jellemezték. A reformáció nagyjait több művében is megörökítette: utolsó megjelent regénye, a Számadással Istennek tartozom Kálvin Jánosról szól. Színpadi művei, regényei közül többről televíziós felvétel, tévéfilm készült.

1999-ben szülőfaluja, Tiszalúc díszpolgárává választották. Többek között megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét és a József Attila-díjat is.

A család közleménye szerint életének utolsó pillanatáig dolgozott, Az Ady-arcú színész címmel írta énregényét. Művében életének azokat a történeteit gyűjtötte össze, amelyek a költővel való hasonlatosságához kapcsolódtak. Tóth-Máthé Miklóst Tiszalúcon helyezik örök nyugalomra.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!