Papageno Radio
Intermezzo Hogyan segítheti az éneklés a természettudományos tárgyak oktatását?

Hogyan segítheti az éneklés a természettudományos tárgyak oktatását?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A VOICES betűszó jelentése: Virtual Ongoing Interdisciplinary Collaborations on Educating with Song. Magyarul elég furcsán hangzik: virtuális folyamatos interdiszciplináris együttműködés a dallal tanításban. A gyakorlatban ez olyan, az online térben zajló tapasztalatcserét jelent, amelynek résztvevői a természettudományos tantárgyak oktatásában az ének-zenét is használják. Néhány példát mutatunk legutóbbi konferenciájukról.

A hiphop népszerűségét használta fel egy pedagógus, aki a Tudomány géniuszainak rapcsatáját rendezte meg. A feladat résztvevői egy-egy tudós, kutató életét dolgozták fel rapszövegekben. A versengésben számított az előadás, a dalszöveg, de a tudományos megfogalmazás minősége is. Edmund Adjapong azt tapasztalta, hogy a természettudományos tantárgyak iránt korábban alig érdeklődő tanulók is elhivatottan álltak a feladathoz, és a kötelező tananyagon túl is kutattak a témákkal kapcsolatban.

Ide kapcsolódik:
A bálnák éneke az egyik legkifinomultabb kommunikációs eszköz az állatvilágban

Volt iskola, ahol a bálnák énekét dolgozták fel, abból írtak zenét, Indiából pedig matematikai költeményeket mutattak be. A sokszínű témák ellenére abban megegyeztek a konferencia előadói, hogy a dalok szórakoztató tulajdonságát kell kihasználni, és egy-egy dalba nem szabad túl sok információt sűríteni.

A VOICES anyagait, példáit itt lehet böngészni.

(Via Forbes)

Promóció

X
X