Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 19 év után először játszottak operát a közép-ázsiai Türkmenisztánban

19 év után először játszottak operát a közép-ázsiai Türkmenisztánban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2001 óta először néhány napja a fővárosban, az aşgabati állami színházban, egy nemzetközi színházi fesztivál keretében vittek színre operát. A közép-ázsiai államban az opera és a külföldi balett is be van tiltva mint a türkmén mentalitással ellentétes művészeti ágak.

- hirdetés -

Leoncavallo Bajazzókját láthatta a közönség, amelynek idősebb tagjai nosztalgiáztak az opera kapcsán, a fiatalabbak pedig rácsodálkoztak a műfajra. Egy 54 éves tanár elmondta az AFP hírügynökség tudósítójának, hogy reméli, ismét rendszeresen láthatnak operát és balettet az ország színházaiban. Visszaemlékezett a régi jó bemutatókra, és hozzátette, hogy ha kultúrnemzetnek akarják magukat hívni, ismét műsorra kell tűzni a baletteket és az operákat. Egy 20 éves diáklány életében először látott operát, és bár nem értette a szöveget, nagyon élvezte. A zene és az énekesek is nagy hatással voltak rá, mindent csodálatosnak talált, és nagyon örült, hogy végre látott operát.

Ide kapcsolódik:
1700 éves, még ma is működő hangszerre bukkantak

A földgázlelőhelyekben gazdag Türkmenisztánban az ország 1991-es függetlenné válása óta minden vezető (türkménbasi) excentrikus határozatokat hozott. Sapurmurat Niyazov volt az, aki a türkmén kultúra megóvása érdekében tiltotta be az operát és a külföldi balettet, a határozat a 2006-ben hatalomba lépő Gurbanguly Berdymukhamedov alatt is érvényben maradt.

A Bajazzók előadása egy olasz-türkmén kulturális csereprogram keretében valósult meg. Daniele de Plano, a produkció rendezője elmondta, megtiszteltetésnek érzi, hogy ő vihette vissza az operát a muszlim többségű országba, és bízik abban, hogy ez egy új kezdetet jelent, amely által közelebb kerülhet Türkmenisztán és az olasz opera.

Az előadás főbb szerepeit olasz énekesek alakították, a kisebb szerepekben helyi énekeseket láthatott a közönség. Amangeldi Amanov Silviót első alkalommal 2001 márciusában, a szerepdebütáláskor énekelte, pályáján a novemberi előadás volt a második. A bariton történelminek nevezte az estét, és az első lépésnek ahhoz, hogy a türkmén operahagyomány újjáéledjen.

Egy türkmén-orosz-angol nyelvű beszámolóban az előadásból is ízelítőt kaphatunk:

(Via Yahoo/AFP)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X