Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Tüntetést szerveznek a kultúra függetlenségéért

Tüntetést szerveznek a kultúra függetlenségéért

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért szerveznek tüntetést december 9-én, hétfőn 18 órától a Madách téren.

- hirdetés -

A hét közepén röppent fel a hír a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetéséről, melyet a minisztérium egy nappal később közleményben cáfolt. Azt írták: „nem szűnik meg, megújul a Nemzeti Kulturális Alap.” Az index.hu birtokába jutott törvénytervezetet elemezve a lap azt írja, NKA helyett létrehoznák a Nemzeti Kulturális Tanácsot, amelynek elnöke a miniszter, tagjai pedig a kormány által kiválasztott „kultúrstratégiai intézmények” vezetői lennének. Emellett felállítanák az úgynevezett Magyar Nemzeti Kultúrközpontot, amely egy olyan „kulturális konszern” lenne, amely a stratégiaalkotásban vesz részt, és „irányt mutat” a nemzeti identitás megerősítésében. A támogatásokról ezentúl maga a kulturális miniszter, Kásler Miklós döntene. A törvénytervezetre az indoklás szerint azért van szükség, mert „a kormányzat nemzetstratégiai dimenzióba emelte a kultúrpolitikai célokat, amelyek kizárólag ehhez illeszkedő kulturális intézményrendszeren keresztül valósíthatók meg”. Az előzményekről ide kattintva olvasható bővebb információ.

A szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért szerveznek tüntetést. A Független Előadó-Művészeti Szövetség felhívása szerint:

A kormány által készített törvényjavaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját. A javaslat többek között megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát. Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki. A magyar kultúra sokszínűségét eddig a művészet szabadsága biztosította. A politika nem szólhat bele a színházi életbe! A színházigazgató kinevezési joga nem lehet hatalmi játszmák eszköze.

Pintér Béla, Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Ónodi Eszter, Nagy Zsolt, Kováts Adél, Bálint András, Pogány Judit, Gálffi László, Péterfy Bori és Mácsai Pál közös videót tett közzé a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért:

Az eseményen felszólal többek között Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze, Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója, Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Az üggyel kapcsolatban a Színházi Kritikusok Céhe a következő közleményt tette:

A Színházi Kritikusok Céhe támogatja a független és intézményes színházak által szervezett tiltakozást és tüntetést a tervezett centralizáló törvény ellen. Mi, színikritikusok, kiállunk a magyar színház, a magyar alkotók művészi szabadsága mellett, fellépünk a művészek és a közönség jogaiért, sokszínű színházi világunkért. Tiltakozunk az ellen, hogy egy átgondolatlan és egyeztetés nélküli politikai döntés a kulturális szféra működését korlátozza, illetve ellehetetlenítse. Nem akarjuk, hogy a kultúrát, a művészetet a parlament a készülő törvény szerint a központi akarat alá rendelje. Nemcsak a futball nem élhet meg közpénz nélkül, hanem a művészet sem. Védjük meg közös értékeinket! A magyar színház mindannyiunké! Tekintet nélkül korra, nemre, vallásra, politikai hovatartozásra.

Eközben a Magyar Teátrumi Társaság közleményben az alábbi szempontok figyelembevételét kéri és javasolja a jogszabály-alkotóknak:

  • A magyar kulturális élet összességében nem kaphat kevesebb állami támogatást a jövőben, mint eddig, így a Nemzeti Kulturális Alap forrásai sem csökkenhetnek.
  • A Nemzeti Kulturális Alap forrásainak elosztásában a magyar kulturális élet szereplőinek kell döntő szerepet biztosítani.
  • Az önkormányzatok fenntartásában levő színházak finanszírozásáról az államnak és az önkormányzatoknak többre évre előre meg kell állapodniuk. Az önkormányzatok, amennyiben vállalják, önállóan működtethetik a fenntartásukban levő színház(ak)at. Ha erre nincs forrásuk, akkor állapodjanak meg az állammal – több évre előre.
  • A megállapodások nem térhetnek ki arra, hogy akár az önkormányzatok, akár az állam beleszóljon a színházak művészeti munkájába. A színházak vezetőinek megbízása és felmentése közös fenntartás esetén csak közös döntés alapján történhet.
  • A független színházak nem kaphatnak kevesebb forrást, mint eddig.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X