Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elmosni az álló- és mozgókép közti határt - Waliczky Tamás kiállítása a...

Elmosni az álló- és mozgókép közti határt – Waliczky Tamás kiállítása a Ludwig Múzeumban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A budapesti közönség is találkozhat a 2019-es Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállításával: Waliczky Tamás Képzelt kamerák című projektje – két újabb munkával kibővítve – február 14-től látható a Ludwig Múzeum – Kortárs Képzőművészeti Múzeumban.

A Ludwig Múzeum számára fontos gyakorlat, hogy Budapesten is bemutassa azokat a kiállításokat, melyeket a velencei biennále magyar pavilonjában láthatott a nemzetközi közönség – mondta el a Képzelt kamerák című tárlat megnyitóján Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, a magyar pavilon nemzeti biztosa. Mint hozzátette, Waliczky Tamás kiállítása – melynek kurátora Szegedy-Maszák Zsuzsanna – ráadásul kiválóan illeszkedik a múzeum idei évadának programjához, amely a digitális művészet és a tudomány határterületeit kutatja.

A Képzelt kamerák című tárlat a Velencei Biennálén – forrás: Ludwig Múzeum

Február 19-től lesz látható a Ludwig Múzeumban például Alban Muja Családi album című videóinstallációja is, amely a 2019-es velencei biennálén Koszovót képviselte, majd a Ludwig Alapítvány megvásárolta az intézmény számára – számolt be Fabényi Julia.

Peternák Miklós művészettörténész kiemelte, hogy Waliczky Tamás olyan kamerákat alkotott, amelyek a valóságban nem születtek meg, de megszülethettek volna, ha a fotográfia története más irányt vesz.

A történelmietlen kérdés vizualizálódik: mi lett volna, ha…?

Az alkotó nem csupán képeket készített az általa elképzelt kamerákról, hanem részletesen el is magyarázza a virtuális eszközök működését. Waliczky Tamás elmondása szerint a kiállításon 24 lightboxban megjelenő kamerával és 5 animációval találkozhat a közönség.
A művész emlékeztetett arra, hogy a valóság képi leképezésének számtalan módszere lehetséges, ezek közül a fényképezőgép kifejlesztése során bizonyos utakat követtek, itt azonban számtalan más leképezési móddal is megismerkedhetnek az érdeklődők: van például olyan kamera, amely

elmossa az álló- és a mozgókép közötti határt.

Waliczky Tamás hangsúlyozta, hogy egyensúlyozni kívánt a művészet és a tudomány között: esztétikus, élvezhető videókat, „szép” tárgyakat készített, virtuális kameráinak ugyanakkor minden alkatrészét megtervezte, ezért azok valóban működőképesek lennének.

A Ludwig Múzeum közzétette a 2021-es Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállításáról szóló kiírását.Waliczky Tamás Képzelt kamerák című tárlata március 29-ig látogatható a múzeum második emeleti kiállítóterében.

Via MTI

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X