Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Koronavírus-fertőzés miatt halt meg Manu Dibango szaxofonos

Koronavírus-fertőzés miatt halt meg Manu Dibango szaxofonos

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

86 éves korában elhunyt Manu Dibango kameruni származású szaxofonos. Halálát a koronavírus okozta a France24 szerint. Dibango egy párizsi kórházban hunyt el.

Dibango Kamerunban született, de 1949 óta Franciaországban él, ahová tinédzserként érkezett. A szaxofonon és vibrafonon is játszó zenész karrierje során megkapta a francia lovagrend kitüntetését, és annyira aktív volt, hogy még 2019-ben is turnézott.

A zenész az afrojazz egyik úttörőjeként tartják számon, aki funk és hagyományos kameruni zenei elemeket ötvözött a zenéjében. Legismertebb dalát 1972-ben adta ki Soul Makossa címmel, ami a Billboard Hot100-as listáján a 35. helyig jutott, de rengetegen fel is dolgozták azóta a számot.

A szám hatással volt Rihannára és Michael Jacksonra is, utóbbival peres ügye is lett Dibangónak, mert azzal vádolta, hogy a Thriller album egyik számának egy részét az ő dalából lopta az énekes, de sikerült peren kívül megegyezniük.

A dalban hallható “ma-mako, ma-ma-sa, mako-mako ssa” vokál annyira elterjedt, hogy később Jackson és Rihanna mellett olyan előadók számaiban is feltűnt, mint Big Daddy Kane, Milli Vanilli, A Tribe Called Quest, Geto Boys, Jovanotti, Fugees, Bloodhound Gang, Jennifer Lopez, Eminem, Kanye West, Childish Gambino, de még Will Smith Getting Jiggy With It c. számában is hallható.

(Via Index)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X