Papageno Radio
Intermezzo Meghalt McCoy Tyner, a legendás jazz-zongorista

Meghalt McCoy Tyner, a legendás jazz-zongorista

81 éves korában elhunyt Alfred McCoy Tyner, a klasszikus Coltrane-kvartett zongoristája, aki a post-bop korszak egyik legmeghatározóbb hangja volt. 

McCoy Tyner 1938-ban született, Philadelphiában. 13 évesen kezdett zongorázni, többek között a Powell testvérek hatására. 1960-ban Benny Golson, Art Farmer és Freddie Hubbard zenekaraiban kezdett játszani, majd nem sokkal később tagja lett a zenetörténet egyik legnagyobb hatású kvartettjének, amiben vele együtt  Elvin Jones, Jimmy Garrison és John Coltrane játszott. Olyan klasszikusokat vettek fel együtt 1965-ig, mint az Olé, a My Favorite Things, vagy minden idők egyik  legsikeresebb jazzlemezét, az A Love Supreme-et. McCoy Tyner a Coltrane-nel töltött évek alatt párhuzamosan szólólemezeket adott ki az Impulse!-nál, és szerepelt Wayne Shorter, Lee Morgan, Stanley Turrentine és Joe Henderson Blue Note lemezein is.

1965-től a szólókarrierjére, és saját zenekaraira koncentrált leginkább, és leigazolták a Milestone kiadóhoz. Coltrane halála után 5 évvel, 1971-ben Echoes of a Friend című szólólemezével tisztelgett barátja emléke előtt, amin Coltrane-kompozíciókat játszott zongorán.

McCoy Tyner utoljára 2008-ban turnézott aktívan, akkor Budapesten is járt triójával, Joe Lovanóval kiegészülve, azóta visszavonultan élt, elvétve játszott Ravi Coltrane vendégeként.

(Via Index)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!