Papageno Radio
Intermezzo Elhunyt Tettamanti Béla Munkácsy-díjas képzőművész

Elhunyt Tettamanti Béla Munkácsy-díjas képzőművész

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Tettamanti Béla, Munkácsy Mihály-díjas magyar karikaturista, grafikus 1946. december 10-én született Bánhidán. A Koksz képzőművészeti műhely alapító tagja, elnöke volt.

Tettamanti az 1970-es évek elejétől publikált és állított ki szatirikus rajzokat. 1981-től rendszeresen készített könyvillusztrációkat, könyvborítókat és meserajzokat. 1982-1990 között az Új Tükör grafikusa és illusztrátor szerkesztője volt. 1990-ben az I. budapesti nemzetközi karikatúrafesztivál rendezője volt. 1990-1991 között a Pesti Hírlap grafikusaként dolgozott. 1991-1992 között az Európa című hírmagazin illusztrátor-szerkesztője volt. Mestere Réber László volt.

Saját oldalán így ír magáról:

„1975 óta jelennek meg rajzaim a sajtóban (első alkalommal az Élet és Irodalom című hetilapban). 1981 óta rendszeresen készítek könyvillusztrációkat, könyvborítókat, meserajzokat és plakátokat. 1982 és 1990 között az Új Tükör, majd 1990-től egy-egy évig a függetlennek indult Pesti Hírlap és az Európa hírmagazin grafikusa és illusztrátor-szerkesztője voltam.

Az utóbbi két évtizedben a Népszabadság (HÉTVÉGE melléklet), a Pester Lloyd (Budapest), a KORUNK (Kolozsvár), az Alföld (Debrecen), a PREMIER, a Figyelő, a COURRIER International (Párizs), a Múlt-Kor közölte rendszeresen a rajzaimat. Az 1980-as években a Művészet c. folyóiratban jelentek meg írásaim jelentősebb külföldi szatirikus képzőművészekről ( Steinberg, Folon, Ungerer).

1990-ben az amerikai First Lady: Barbara Bush fővédnökségével a Magyar Nemzeti Galériában rendezett I. Nemzeközi Karikatúra Fesztivál kiállításrendezője, majd 2003-ban a Vigadó Galéria három nagytermében bemutatott Réber László életmű-kiállítás rendezője, valamint Widengard Krisztinával (Réber László külföldön élő lányával) közösen kurátora voltam.”

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X