Papageno Radio
Címlap Görög László, Lombos Pál, Rosonczy-Kovács Mihály és Sárik Péter érkezik a Papageno...

Görög László, Lombos Pál, Rosonczy-Kovács Mihály és Sárik Péter érkezik a Papageno Klasszik adásába

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása április 18-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Görög Lászlóval, Lombos Pállal, Rosonczy -Kovács Mihállyal és Sárik Péterrel.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. április 19-én, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

Görög Lászlónak ítélte idén a szakmai kuratórium a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat Shylock megformálásáért a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című, Mohácsi János rendezte előadásában. A díjat Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottság elnöke a világhálón „adta át” konferenciabeszélgetés keretében Gábor Miklós születésnapján.

Ide kapcsolódik:
Görög László kapta 2020-ban a Gábor Miklós-díjat

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést azóta minden évben Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium. A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása: egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás Hamlet előadása címszereplőjeként ábrázolja.

A Gábor Miklós-díj

Görög Lászlót arról is kérdezzük, mi az, ami őt mozgatja lelkileg, szellemileg pályája kezdete óta; kivel érzett rokonságot a nagy elődök közül érzelmileg vagy habitusban; mennyire fontosak számára a díjak, elismerések, és mit jelképez számára a Gábor Miklós-díj? Mire készül most, és hogyan telik a karantén ideje?

„Karanténból szól a nóta” elnevezéssel online platform indult a Facebookon, amely naponta élő produkciókat közvetít a magyar népzenei, cigányzenei és jazz színtér szereplőitől. A kezdeményezés ötletgazdája Lombos Pál zenész, akinek célja, hogy az oldal egyfajta gyűjtőhely, közösségi platform legyen, ahol a művészek és a közönség megismerheti egymást.

Ide kapcsolódik:
Online közvetítések a jazz és a népzene rajongóinak

Az oldalon április 10-től minden este 18 órától lehet élő produkciókat követni, ezeket a zenészek saját otthonukból sugározzák 45 perces blokkokban. A következő hetekben Roby Lakatos, Micheller Myrtill, Kozma Orsi, Szirtes Edina Mókus, Oláh Krisztián és Horányi Juli nevével biztosan találkozni lehet az oldalon. A tervek szerint a későbbiekben nemcsak videók láthatók itt, hanem egyéb tartalmak is, emellett a platform szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani tehetséges, de kevésbé ismert alkotóknak, ezért az ország teljes területéről és a határon túlról is várják a zenei produkciókat. Lombos Pál nagybőgőssel, a Budafoki Dohnányi Zenekar tagjával, a Swing á la Django zenekar vezetőjével arról is beszélgetünk, van-e műfaji megkötöttség arra vonatkozóan, hogy milyen zenei produktumok kerülhetnek be a platformra; a speciális körülmények vajon formálhatják-e a közönség zenei igényét; elképzelhető-e egy nagyobb nyitottság más irányzatokra is, mint amit eddig hallgatott valaki; a húzónevek felvételei biztosan nagy nézettséget adnak rögtön az elején, de mi a misszió ebben a vállalt feladatban; mennyire férhet ebbe bele népzene vagy éppen klasszikus zene?

A magyar-lengyel barátság napján jelent meg a Hungarian FolkEmbassy & Barátai lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén. Az album a Lajkó Féllix & Vołosi, a Szent Efrém Férfikar, valamint a Fekete-Kovács Kornél – Kuba Stankiewicz Duó által fémjelzett Felczak-lemezek sorozat negyedik darabja. A Junior Príma Díjas hegedűs, Rosonczy-Kovács Mihály által vezetett, a magyar népzenét és kultúrát eddig a világ négy kontinensén képviselő Hungarian FolkEmbassy különleges zenei együttműködéseinek lenyomata az együttes harmadik lemeze. Szerepel rajta az Európa-szerte ismert zenészekből álló Musica Profana régizenei együttes Andrejszki Judit vezetésével, a magyar és a lengyel népzene kiemelkedő képviselői, valamint egy-egy magyar és lengyel színművész.

A lemezt a kétnyelvű (magyar és lengyel) kísérőfüzet ismertetései és Bézsenyi Zsolt a felvételek és próbák során készült művészfotói teszik teljessé. Rosonczy-Kovács Mihály hegedűművészt arról is kérdezzük, mi volt a célja a Hungarian FolkEmbassy megalapításának; melyek azok a történelmi események, amelyek összekötik a lengyeleket és a magyarokat, és hogyan korszakolható ez a zenetörténet szerint; mik kerültek föl ebből a mostani lemezre, és kik azok a neves színészek, akik közreműködnek a korongon?

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso és a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.

Ide kapcsolódik:
A legrangosabb lengyel lemezdíjjal ismerték el Lajkó Félix & VOLOSI közös albumát

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége, a Mahasz által rendezett eseményen 12+1 hazai és 6 külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt 2020-as Fonogram-díjakat – a koronavírus-járvány miatt ezúttal virtuálisan. A győzteseket online videókban jelentették be.

A Fonogram-díjat – Arany Zsiráf-díj néven – a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek díjazására alapította a Mahasz közgyűlése 1992 szeptemberében. A díj neve 2004-től kezdve Fonogram – Magyar Zenei Díj. A díjjal egyebek mellett elismerik a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét.

Az idei mezőnyből kiemelkedik Az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele díj nyertese, a Sárik Péter Trió X Bartók (szerzői kiadás) című lemeze. Sárik Pétert arról is kérdezzük, Bartók zenéje, amely gyönyörű, de rendkívül nehéz, miben jelentett leginkább kihívást; a bartóki világ maga is gyakran már-már öntörvényű, de legalábbis a saját szabályai szerint működik, hogyan passzol a jazzre jellemző improvizációhoz; mi az, amit eddig nem tudott Bartókról, de az anyag készítésekor rácsodálkozhatott; a trió tagjai hogyan tudtak összehangolódni, mennyire kellett eltérni a megszokott útvonalaktól, hogy a bartóki világ minden jellegzetessége megmutatkozzon?

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X