Papageno Radio
Intermezzo Rekordszámú jelentkezés érkezett a Zeneakadémia idei Marton Éva Nemzetközi Énekversenyére

Rekordszámú jelentkezés érkezett a Zeneakadémia idei Marton Éva Nemzetközi Énekversenyére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Minden korábbinál több, összesen 47 országból 255 fiatal művész adott le érvényes jelentkezést a Zeneakadémia szeptemberben megrendezendő IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyére, amelyre különleges hangfajok képviselői is neveztek.

Már a korai, „early bird” határidőig benyújtott pályázatoknál is látszott, hogy minden eddiginél sikeresebb lehet a világ operaszínpadaira készülők megszólítása a számukra indított, immár a Nemzetközi Versenynaptárban is jegyzett megmérettetésre. Február végéig mintegy 30 nemzet 150 ifjú tehetsége jelezte részvételi szándékát,

meghaladva létszámban a korábbi alkalmak teljes mezőnyét.

A jelentkezések április közepén történt lezárását követően a rekord mellett az is kiderült, hogy minden kontinensről érkezett jelentkezés – Ausztráliától Ázsián, Afrikán és Európán át Amerika minden régiójáig –, és a fiatal pályázók között olyan különleges hangfajok képviselői is megtalálhatók, mint a kontratenor és a kontraalt.

A jelentkezésekhez tartozó videófelvételeket Ks. Marton Éva professzor emerita és az előzsűri további két tagja, Kiss B. Attila Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes és Kocsár Balázs Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész hallgatja meg, majd dönt alapos mérlegelés után az élő elődöntőkbe továbbjutókról.

A tervek szerint 2020. szeptember 6. és 13. között a Zeneakadémián megrendezendő IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen szaktekintélyek egész sora alkotja a világklasszis szoprán elnökletével összeülő nemzetközi zsűrit. Miguel Lerín, Peter Mario Katona, Larissza Gergieva, Anatoli Goussev, Peter Dvorsky, Dmitry Vdovin, Meláth Andrea és Ókovács Szilveszter a művésznő társaságában szeptember 6-án személyesen ítéli majd meg a versenyzők teljesítményét.

Ide kapcsolódik:
Az operaversenyek élmezőnyébe került a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny - Galéria

A verseny döntője szeptember 12-én, gálakoncertje másnap lesz a Zeneakadémia Nagytermében. A versenyzők annak a páratlan élménynek lesznek részesei, hogy a nemzetközi operavilág egyik legmeghatározóbb énekese mond véleményt művészi előmenetelükről, a közönség pedig talán a jövő ünnepelt operacsillagaitól hallhatja a világ legnagyobb operaáriáit.

A koronavírus-világjárvány miatt megtörténhet, hogy későbbi időpontra kell halasztani a verseny szeptemberi élő fordulóit. Ha erre kényszerül a Zeneakadémia, akkor az elődöntőbe jutott jelentkezők korhatártól függetlenül folytathatják a versenyt.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X