Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A karantén előtti rekordbevételek után 2020 beláthatatlan veszteségeket hoz a zeneiparba

A karantén előtti rekordbevételek után 2020 beláthatatlan veszteségeket hoz a zeneiparba

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Rekordbevételt, 810 millió fontot (csaknem 324 milliárd forintot) hozott a 2019-es év a zenei jogdíjakból az Egyesült Királyságban. 2020 ugyanakkor hatalmas veszteségeket ígér.

A tavalyi bevétel 8,7 százalékkal magasabb, mint a 2018-as, a járvány miatt azonban elkerülhetetlen lesz a visszaesés 2020-ban és 2021-ben. A meghiúsuló élőzenei és nyilvános előadásokból befolyó jogdíjak összegének csökkenése egyelőre beláthatatlan, de drasztikus lesz, a lassabban érkező nemzetközi befizetések miatt ennek hatása jövőre is érezhető lesz – idézte Andrea Martint, a brit zenei előadói jogi szövetség (PRS) vezérigazgatóját a BBC. A PRS 145 ezer dalszerzőt, szövegírót, kiadót tömörít, ezek jogdíjbevételeit biztosítja, amikor zenéiket játsszák, előadják bárhol a világon. A szervezet 18,8 trillió „előadást” rögzített 2019-ben, ebben a koncertek mellett benne vannak a streamelések, a letöltések, a rádiós és televíziós közvetítések, valamint az úgynevezett háttérzene is, ami a vendéglátóipari egységekben, boltokban, mozikban is szól.

Az élő zene 54 millió font (21,6 milliárd forint) jogdíjbevételt hozott 2019-ben, ami 15 millió fontos (6 milliárd forintos) növekedés az előző évhez képest.    

- hirdetés -

Az idei nyári fesztiválok teljes kiesése, és tucatnyi turné jövő évre halasztása azonban lehetetlenné teszi a sikeres tavalyi év reprodukálását. A brit zeneipart képviselő UK Music összesítése szerint a tavalyi 1,1 milliárd fontról (440 milliárd forintról) 200 millió fontra (80 milliárd forintra) zuhanhat idén az élő zene hozzájárulása a brit gazdasághoz. A dalszerzőket képviselő Ivors Academy becslése alapján tagjai átlagosan 25 ezer fontos (10 millió forintos) veszteséggel kalkulálhatnak fél év alatt. Drasztikus lesz a háttérzene utáni bevételkiesés a tavalyi 168,2 millió font (67,3 milliárd forint) után.

Talán a streamelésből származó jogdíjbevételek úszhatják meg valamennyire a karantént. Ezek összege tavaly 22,1 százalékkal 155 millió fontra (62 milliárd forintra) nőtt, és a video-on-demand (VOD) szolgáltatásból befolyó pénz is 47,5 százalékkal nőtt 2019-ben. Az Ivors Academy és egy másik szakmai szervezet, a Musicians’ Union a streamingbevételek igazságosabbá tételén is dolgozik. Ennek lényege, hogy az előfizetői díj egyenesen ahhoz a művészhez vándoroljon, akit az előfizető hallgat.

A díjak jelenleg egy központi kalapba kerülnek, ahonnan százalékos elosztásban jutnak a zenészekhez, énekesekhez.

A PRS segélyalapjából időközben több mint 2,1 millió fontot (840 millió forintot) fizettek ki a bevételeiktől elesett zenészeknek és szerzőknek. Ötmillió fontot (2 milliárd forintot) már márciusban kiosztott hasonló célokra a Help Musicians.

Ide kapcsolódik:
Szabadúszó művészek éhkoppon - Hol a kiút?

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X