Papageno Radio
Intermezzo Zimbabwe nemzeti hangszerét, a kalimbát ünnepli ma a Google

Zimbabwe nemzeti hangszerét, a kalimbát ünnepli ma a Google

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A kalimba vagy mbira, másképp hüvelykzongora egy afrikai eredetű idiofon, ezen belül is a lamellofon hangszercsoport tagja. Megszólaltatása kézben tartva, ujjal történik. Számos változata ismert. A hangszertest általában fából készül és üreges, amelyre fém lapocskákat, „nyelvecskéket” helyeznek el, ezek funkcionálnak „billentyűként”.  Aki egyszer játszik ezen a kis hangszeren, biztosan nem tudja elfelejteni megnyugtató, kedves hangját, amely a természetet juttatja eszünkbe.

Ide kattintva saját magunk is kipróbálhatjuk virtuálisan a kalimbát a Google ünnepi animációja által, miközben egy zimbabwei lány történetén át sok információt kapunk a hangszerről, sőt, megtanulhatunk eljátszani néhány tradicionális dallamot is.

A kalimba régóta központi szerepet játszik a zimbabwei sona emberek hagyományaiban és kulturális identitásában. Míg az mbirán hagyományosan a férfiak játszották, az elmúlt években a zimbabwei nők is egyre inkább felveszik a hangszert, és több száz éves, időtlen hangzását új, kortárs irányokba mozdítják.

A sona nyelv a bantu nyelvek egyike, Zimbabwe hivatalos nyelve. Ezen kívül elsősorban még Mozambikban, Zambiában és Botswanában használatos természetes nyelv. Összesen kb. 10 millióan beszélik. Hangrendszerére jellemző a zv és sv betűkapcsolatokkal írt zöngés és zöngétlen fütyülésszerű fonéma.

Ide kapcsolódik:
Elhunyt Zimbabwe szabadságharcos afro-jazz legendája

(Via Google, Wikipedia)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X