Papageno Radio
Intermezzo „A helyzet rossz és lehet még rosszabb” – Miért tüntettek a Színház-...

„A helyzet rossz és lehet még rosszabb” – Miért tüntettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Leginkább a fenntartói-szervezeti átalakítás határidejének egyeztetés nélküli előrehozatala, a hatástanulmányok, a transzparencia, az információk és garanciák hiánya miatt. Érvek, vélemények, videók – minden, amit a krízisről tudni kell. 

Mint ismeretes, május 26-án Semjén Zsolt benyújtott egy törvényjavaslatot, amely szerint – a korábbi 2021. január 1-jével ellentétben – 2020. szeptember 1-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vagyona állami helyett alapítványi fenntartásba kerülne, az intézményt érintő jelentősebb döntéseket pedig az alapítvány kuratóriuma hozná meg. Az SZFE erről a sajtóból értesült, más, hasonlóan alapítványi fenntartásba kerülő egyetemekkel ellentétben időben haladékot nem kapott. Az egyetem vezetésének a határidő módosítása komoly problémát jelent nem csupán a járványhelyzet miatt, hanem azért is, mert más egyetemek esetében az átalakítás jóval hosszabb idő alatt zajlott le. Születtek petíciók jelenlegi és volt hallgatóktól, tiltakozó nyilatkozatot adott ki a Színházi Kritikusok Céhe, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete, a szegedi MASZK Egyesület és a Thealter fesztivál, a Hallgatói Szakszervezet, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatói szolidaritásukat fejezték ki, Kiállunk a kultúránkért, kiállunk a szabad művészeti oktatásért, kiállunk egymásért! címmel nyilatkozatban fogtak össze a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Kaposvári Rippl-Rónai Egyetem Művészeti Kar, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói.

Ide kapcsolódik:
Közleményben reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem az intézmény jövőjét érintő törvénytervezetre

Az egyetem nyitott az egyeztetésre, a miniszternek június 16-án eljutatott levelükben a szakmaiságot előtérben tartva tettek javaslatot a kuratórium és a felügyelő bizottság tagjaira Droppa Judit, Eötvös Péter, Kovalik Balázs, Novák Eszter, Pataki Ági, Röhrig Géza, Simó György és Udvaros Dorottya, illetve Csóti József, Havas Ágnes, Jákfalvi Magdolna és Polgár András személyében. (Az eddig alapítványi fenntartásba került egyetemek kuratóriumaiban jó néhány jelenlegi és volt kormánypárti politikus található.)

A SZFE Hallgatói Önkormányzata 2020. június 17-én demonstrációt hirdetett meg.


Az SZFE HÖK 2020. június 19-én kelt nyílt levelében a modellváltással kapcsolatos egyeztetésre hívta Palkovics László innovációs és technikai minisztert. A levelet több szakmai szervezetnek (Magyar Filmakadémia Egyesület, Magyar Színházi Társaság, Magyar Teátrumi Társaság, Nemzeti Filmintézet) eljuttatták, mivel – ahogy írják – „a színház- és filmművészet közös érdekünk”. A hallgatók június 24. 15 órát, de legkésőbb június 28-át javasoltak a találkozóra. Palkovics László június 20-án az ATV Híradójának megkeresésére úgy nyilatkozott, ha közvetlen megkeresést kap, kész tárgyalni.

Az intézmény vezetőinek és hallgatói leszögezték, a problémát alapvetően nem az alapítványi fenntartásba kerülés jelenti, hanem a transzparencia hiánya,

az, hogy az új modellben nem kap garanciát az egyetemi autonómia, a szakmai alapú működés, a kuratórium mint tulajdonos felülbírálhatja az újraírandó alapító okiratot, a szervezeti és működési rendet, a rektort pedig pályáztatás nélkül, akár határozatlan időre is kinevezheti a kuratórium. A törvényi keretek nagyon tág lehetőségeket biztosítanak, amelyben elvben benne van a pozitív kimenetelű forgatókönyv, a hatékonyabbá váló működés is, de pont a jogi garanciák hiányoznak.

Forrás: facebook.com/Szinhazesfilmmuveszetiegyetem

A június 21-i, „Szabadság. Felsőfokon. Egyetértünk?” mottójú, mintegy 500 résztvevővel lezajlott tüntetésen felolvasták Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező és Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező a hallgatóknak küldött levelét, felszólalt Hegedűs D. Géza színművész, az egyetem oktatója, Székely Kriszta rendező, az egyetem oktatója és doktorandusz hallgatója, valamint Béres Bence, Szöllősi Barnabás és Csernai Mihály, az egyetem hallgatói.

Székely Kriszta kijelentette, a helyzet rossz és lehet még rosszabb. „Nagyon úgy tűnik, hogy most az egyetemet politikai felügyelet alá helyezik. Nagyon nagy baj. A politika nem erre való.

Arra szeretnélek kérni titeket, hogy ha morálisan nehéz helyzetbe is kerültök majd a pályán vagy akár sajnos hamarosan az egyetem falain belül is, őrizzétek meg saját függetlenségeteket, szép eszeteket és alkotó, tanító indulatotokat. Ennél nagyobb ellenállás nincs.

Ne rántsa le magával ez a zavaros kor a fiatal művészeit, mert amikor majd egyszer újra építeni lehet, szabadon lehet művelni ebben az országban a kultúràt akkor nagyon nagy szükségünk lesz egymásra.”

A felszólalások összefoglalói ebben a cikkünkben olvashatók.

Ide kapcsolódik:
„A politika nem erre való” – Ez hangzott el a #freeSZFE demonstráción

Az SZFE-nek jelenleg csak megbízott vezetője van. Upor László hivatalosan annak ellenére is csak rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, hogy az egyetem szenátusa 2019 decemberében őt jelölte a rektori pozícióra, de azóta sem nevezték ki az intézmény élére. Upor László még május közepén fogalmazott így a 24.hu-nak: „Mintha egy kevéssé szórakoztató türelempróbát játszanánk, hogy addig-addig beszélnek rólunk ostobaságokat, amíg ki nem fut valami nagyon csúnya a szánkon, amin látványosan megbántódhatnak, mire meg lehet minket büntetni. Hát nem, nem fogok csúnyát mondani.”


A hallgatók válaszoltak Palkovics László előző napi nyilatkozatára. Örömmel fogadták a miniszter együttműködési szándékát, hogy közvetlen megkeresés esetén hajlandó velük tárgyalni, és jelezték, még a miniszteri kérés előtt elküldték emailjüket. A demonstráción arra kérték Palkovics Lászlót, hogy az országgyűlés halassza el az intézmény jövőjéről való szavazást mindaddig, amíg nem jutnak közös álláspontra.

Az eseményen a résztvevők elmondták a Színház- és Filmművészeti Egyetem gólyaesküjét, amelyből az elmúlt héten négy videót készítettek a hallgatók. Az egyetemen végzett színművészek közreműködésével készült filmek mindegyike megtekinthető az egyetem YouTube-csatornáján. Az alábbi az utoljára felkerült verzió:

A tüntetést megelőzően, 15:06-kor a Magyar Teátrumi Társaság levelet juttatott el Novák Eszter oktatási rektorhelyettes és Podlovics Lívia (helyesen: Podlovics Laura – a szerk.) a Hallgatói Önkormányzat Tanulmányi és Kommunikációs Bizottságának elnöke részére. Ebben többek között  azt állítják: „Az SZFE infrastrukturális állapota, épületeinek, előadótermeinek minősége siralmas, a munka- és oktatási körülmények az Egyetemen gyászosak. Az Egyetem vezetése az elmúlt évtizedekben nem volt képes ezt a helyzetet megszüntetni, egyetlen kormányzattal sem jutottak ebben dűlőre. Az SZFE oktatási munkájának minőségét a szakma jelentős többsége régóta alacsony színvonalúnak tartja. Az SZFE tudományos munkája csak egy partikuláris értéktartományban elemezhető, és ezt az értéktartományt sem az általános elfogadottság, sem az időállóság nem jellemzi. Az SZFE nemzetközi tevékenysége, kapcsolatrendszere – különösen az e területen a múltban felmutatott sikerekhez képest – folyamatosan gyengül.”

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke és alelnökei leszögezik: „A modell-váltás lehetőséget kínál arra, hogy az SZFE végzett hallgatói kiszolgálják a hazai színházi és filmes szakma egészét: földrajzi értelemben is, a különböző színházi és filmes irányzatok tekintetében is, a számtalan színházi- és filmes „háttérszakma” tekintetében is. A modell-váltás lehetővé teheti, hogy az SZFE karakteresebb nemzetközi szerepet töltsön be, nyisson az új képzési formák és irányok felé, megpezsdítse és élettelivé tegye külföldi szakmai kapcsolatait.”

A levél, amelyet változtatás nélkül közlünk, az alábbi linken olvasható.

Ide kapcsolódik:
A Magyar Teátrumi Társaság nyílt levele a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakulása kapcsán

A tüntetés végén Bán Bálint felolvasott egy anonim és az író által deklaráltan politika- és ideológiamentes levelet, amely a Kaposvári Egyetem hallgatóitól érkezett. Ebben elhangzott, a levél írója azért kényszerül az aninimitásra, mert a jelenlegi helyzetben nem szeretné diplomáját és szakmai jövőjét veszélyeztetni. A szerző kijelenti:

„A Magyar Teátrumi Társaság nyílt levele nem egyenlő a Kaposvári Egyetem hallgatóinak véleményével. Kiállok az SZFE mellett. Veletek vagyunk.”

A teljes tüntetés itt nézhető végig:

Az Index információi szerint az egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatról a június 29-i héten szavaz a parlament.

Promóció

X
X