Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A végtelen színe – kék dimenziók a kortárs művészetben

A végtelen színe – kék dimenziók a kortárs művészetben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Aatoth Franyó, Braun Vera, Csernus Tibor, Hantai Simon, Havadtőy Sámuel, Hur Kyung-Ae, Ilhwa Kim, Kallos Pál, Konok Tamás, Kucsora Márta, Lim Dong-Lak, Major Kamill, Méhes László, Nádler István, Reigl Judit, Réth Alfréd, Sándorfi István, Suh Jeong-Min, Taubert László és Victor Vasarely műveit láthatjuk a Kálmán Makláry Fine Arts legújabb, július 31-ig látogatható tárlatán. A kiállított műalkotásoknak egy közös pontja van, a színük, a kék.

- hirdetés -

A kék szín, ami i.e. 2200-ban már meghódította az ókori világot a mai napig töretlenül emberiség legkedveltebb színe. A kék szín keletkezéséhez nem járul monda, de annyit tudni lehet, hogy a történelem során Babilonban a bölcsesség színeként tisztelték, később Szűz Mária színeként vonult végig, aki a legtöbb róla készített ábrázoláson kék színű ruhát visel. Az egyiptomiak nagy tiszteletben tartották a kék színt, kerámiák, szobrok festésére, sőt a fáraók síremlékeinek díszítésére is felhasználták. A lapis lazuli, a híres kék kő adta az alapot, ára évszázadokon át versengett az arany árával.

A kék szín külön helyet foglal el a művészettörténetben. Gondoljunk csak a Giotto által festett padovai Scrovegni-kápolna freskóira, Michelangelo Utolsó ítéletére, Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festményére, Picasso kék korszakára, nem beszélve a híres XX. századi francia festő, Yves Klein védjegyének számító, róla elnevezett kék színre.

Ide kapcsolódik:
A kék szín története az ősi Egyiptomtól egészen a legújabb laboratóriumi felfedezésekig

Ha meg szeretnék határozni, hogy mit is szimbolizál a kék szín, akkor azt mondhatnánk, hogy nyugalmat, biztonságot, bölcsességet, szabadságot, igazságot, hűséget, becsületet és reményt. Egyes szakértők szerint lassítja a pulzusszámot, és felszabadítja a boldogsághormont szervezetünkben.

A Pantone Színintézet 2000 óta minden év végén kiválasztja az év színét, amely a divattól kezdve a lakberendezésen át az alkalmazott művészetekig meghatározó a következő évben. A 2020-as év hivatalos színe az időtlen, egyszerűségében is elegáns klasszikus kék lett, a Pantone Classic Blue 19-4052 TCX.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X