Papageno Radio
Intermezzo Biatorbágy zenekara lett az Erkel Ferenc Kamarazenekar

Biatorbágy zenekara lett az Erkel Ferenc Kamarazenekar

Az idén harmincöt éves Erkel Ferenc Kamarazenekar felvette a város nevét, már Biatorbágy Hangjaként koncertezik itthon és külföldön. A zenekar otthonra lelt Biatorbágyon, és nemcsak azért, mert tagjai közül heten biatorbágyi lakosok, hanem azért is, mert az utóbbi években már rendszeresen adtak teltházas koncerteket a városban. Az újdonságokról a zenekar művészeti vezetője, Áldor Lili, és a zenekar tagjai, Fazekas György, Kálló Eszter és Lesták Bedő Eszter számoltak be.

„A mai időkben egy város elköteleződése a kultúra mellett példaértékű. Elismerésre méltó, hogy Biatorbágy szélesre tárja kapuit, és büszkén tesz próbát arra, hogy az Erkel Ferenc Kamarazenekarral karöltve meghatározó pontja legyen a magyar zenei életnek, és így segíti egy élő kulturális közeg létrejöttét” – mondja Fazekas György, a zenekar brácsaművésze. A zenekar szerepet vállal a város életéhez kapcsolódó eseményeken, fellép a zeneiskola növendékeivel, és világhírű magyar és külföldi szólistákat is elhoz a 14 ezer lakossal rendelkező városba.

A közelmúltban Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és Cser Krisztián voltak az együttes vendégei.

„Művészeti vezetőként az együttes születésénél ott bábáskodhattam, láttam őket felnőni, rátalálni a saját hangjukra, és most nagyon boldog vagyok, hogy a zenekar harmincöt év elteltével él és virul, és mérföldkőhöz érkezett” – mondja Áldor Lili. Lesták Bedő Eszter, a zenekar koncertmestere úgy látja, hogy nagyon nagy az érdeklődés a tevékenységük iránt „Azt is mondhatnám, hogy szükség van itt ránk. Szeretnénk bemutatni a biatorbágyiaknak a korabarokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárunkat, az elmúlt harmincöt év alatt kialakult zenei világunkat, és szólista barátainkat” – meséli.

Biatorbágy zenekara lett az Erkel Ferenc Kamarazenekar – fotó: Magnet Media

A helyi igényeknek megfelelően családbarát koncerteket is adnak, melyeket nem csak az idősebb korosztály látogat, hanem óvodás, kisiskolás és kamaszodó gyerekekkel érkező szülők is járnak a hangversenyeikre. „Én moderálom az esteket, rövid ismertetést tartok a darabokról, kérdéseket teszek fel, a helyes válaszokért pedig csoki jár. Kicsik, nagyok, felnőttek egyaránt szívesen válaszolnak a kérdésekre, ezzel ők is aktív résztvevői a koncerteknek” – mondja Lesták Bedő Eszter.

Lesták Bedő Eszter – forrás: Kaposfest

Az együttes büszkén viszi a város nevét országszerte és külföldre egyaránt. Holokauszt emlékkoncertet adnak szeptember 13-án a Parlament előtt, ahol Födő Sándor Kaddis című darabja csendül majd fel Bíró Eszter énekesnő főszereplésével. Október 1-jén a zene világnapját biatorbágyi koncerttel és a Jazzation acapella együttessel ünneplik, a zenekar születésnapi hangversenye pedig december 6-án lesz szintén Biatorbágyon.

„Úgy látjuk, hogy a várossal kötött megállapodás gyümölcsöző. A 2021-es évben szeretnénk még több koncertet adni, még több hazai, és ha lehet külföldi szólistát meghívni, és fellépési lehetőséget adni a helyi zeneiskola ifjú tehetségeinek. Jó látni, hogy az egyedi, interaktív koncerteknek milyen különlegesen jó hatása van a közönségre” – mondja Lesták Bedő Eszter.

„Mi biatorbágyiak úgy érezzük, hogy városunk a világ közepe.”

„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy ezt Biatorbágy Hangjaként a nagyvilágnak is hirdethetjük” – mondja Kálló Eszter, a zenekar csellóművésze. Biatorbágyi lakosként annak is örül, hogy a komolyzene magas színvonalon, egy kamarazenekar sokszínű lehetőségeit megmozgatva, kihasználva állandó szereplőként lesz jelen a település életében életében.

Biatorbágy zenekara lett az Erkel Ferenc Kamarazenekar. A képen Kálló Eszter látható – fotó: Magnet Media

„A Biatorbágyi Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójaként pedig annak örülök, hogy az együttessel kötött megállapodás a hozzánk járó gyerekeknek is nagyszerű lehetőségeket biztosít, hiszen amellett, hogy élő, követhető példa lehetünk növendékeink számára testközelből, a koncertjeink arra is lehetőséget biztosítanak majd, hogy egy-egy ügyes, szorgalmas növendékünk szólistaként is kipróbálhassa magát. És hogy mit hoz még a jövő? Ki tudja, határ a csillagos ég!”

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!