Papageno Radio
Intermezzo Vidnyánszky Attila: „Elképesztő, hogy nem veszik figyelembe a diákok jövőjét"

Vidnyánszky Attila: „Elképesztő, hogy nem veszik figyelembe a diákok jövőjét”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Hihetetlen politikai játszma ez az első pillanattól kezdve” – mondta az Origónak Vidnyánszky Attila, az SZFE újonnan kinevezett kuratóriumi elnöke, akit a lap arról is kérdezett, hogy az elmúlt hetekben érezte-e azt, hogy elárulták, és hogy megfordult-e a fejében, hogy feladja.

– Nem kezdődött el a tanítás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és úgy tűnik, a tárgyalások is lényegében eredménytelenek. Ön hogyan látja, mi várható a tanévkezdéssel kapcsolatban?

– Úgy tudjuk, hogy jövő hétfőn sem akarják elkezdeni a tanévet – a tegnapi sztrájkhirdetéssel kiderült, hogy végig őszintétlenek voltak. A tanárok úgy tettek, mintha el akarnák kezdeni a szemesztert. Elképesztő, hogy nem veszik figyelembe a diákok jövőjét. Döbbenetes, hogyan használják a hallgatókat, mennyire manipulálják őket. Hihetetlen politikai játszma ez az első pillanattól kezdve. Olyan híreket kaptunk, hogy az Amnesty International segíti a tiltakozókat a szervezésben, és már nyáron egy táborban felkészítették a diákok egy részét arra, ami most történik. A fiataloknak most tanulniuk kellene – az egyetemisták túlnyomó többsége aktiválta is a félévét, tehát hivatalosan is megkezdhetné a tanulást, de ez nem számít azoknak, akik ezt az egészet irányítják. Nem számít, hogy a hallgatók buknak-e félévet, vagy nem. Ez szomorú és fájdalmas. Több ismert rendező és színész, aki most az ellenállás élén látható, évekkel ezelőtt egészen más nyilatkozott az egyetemről.

Ide kapcsolódik:
Bodó Viktor: „Ennek a háborúnak legnagyobb áldozatai végül a hallgatók lesznek”

Korábban például Hajdu Szabolcs és Bodó Viktor is a változtatást sürgette – utóbbi azt is hozzátette lemondóan, ötven év múlva is maradni fog minden a régiben. Schilling Árpád pedig azt mondta: ha valaki rendet akarna tenni a Színművészeti Egyetemen, akkor a nulláról kellene kezdenie, mert a bűn beleivódott a falakba. Most ők is a változtatás ellen szónokolnak.

Ide kapcsolódik:
Schilling Árpád: „Itt most eltipornak valamit, ami színház és film és magyar”

Amikor nem politikai dimenziókból beszélnek, hanem a szakmát nézik és őszinték, elmondják a valóságot, és azt, hogy alapvető átalakításokra van szükség az egyetemen.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható…

Promóció

X
X