Papageno Radio
Intermezzo Legenda született – 53 éve mutatták be a Hairt

Legenda született – 53 éve mutatták be a Hairt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1967. október 17-én játszották először az off-Broadwayn található Public Theaterben James Rado, Gerome Ragni és Galt MacDermot amerikai törzsi-szerelmi rock musicalét, a Hairt, amelynek több dala nem egyszerűen sláger, de már-már háborúellenes himnusz lett.

Gerome Ragni és James Rado még 1964-ben kötöttek barátságot. Azon a környéken éltek és dolgoztak New Yorkban, amelynek lakói erősen ellenezték a vietnami háborút, hosszú hajukkal pedig szüleik konformizmusa ellen lázadtak. (A musical sszínészei közül többen kerültek az utcáról a produkcióba.) Ekkor kezdett bennük érlelődni a gondolat, hogy a karakterek jellemébe saját egyéniségüket is beleszőve – a premeieren Rado volt Bukowski, Ragni pedig berger –Bmusicalt írjanak. Eric Blau producer két évvel később ismertette őket össze a kanadai Galt MacDermot zeneszerzővel, aki akkor már Grammy-díj tulajdonosa volt. Kezdetben több színházvezető is visszautasította a bemutatót, ami a szabadszájú szövegek, a drogok emlegetése miatt komoly visszhangot váltott ki. Ellenzői szerint az amerikai zászló ellen is tiszteletlenül viselkedtek az alkotók. Később, a Broadway-bemutatót követően a színpadi meztelenség ellen is felszólaltak a konzervatív kritikusok.

Ide kapcsolódik:
Elhunyt a Hair zeneszerzője

A premiernek végül Joseph Papp színháza, a frissen nyitott Public Theater adott helyet 1967. október 17-én. Itt hat hétig láthatta a közönség, majd a Cheetah nevű éjszakai klubban játszották a műfaj tekintetében inkább szertartásjátéknak nevezhető előadást. Mérföldkőnek számít a Hair abban a tekintetben is, hogy különböző bőrszínű színészek játszottak benne, sőt az is egészen új volt, hogy a fináléban a közönség a színpadon együtt énekelhetett az előadókkal. Még ebben az évben elkészült az első lemezfelvétel.

Ide kapcsolódik:
A rendező, aki kiverte a biztosítékot a csehszlovák, a nyugatnémet, a szovjet és az amerikai kritikusoknál is

A Broadwayn 1968. április 29-én tartották a bemutatót. Ekkorra jelentősen átírták a darabot, több új dalt is bekerült. Ez a zenei anyag Grammy-díjat ért. A dramaturgiába jelentősen beavatkozott Milos Forman, aki 1979-ben megfilmesítette a musicalt.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X