Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kováts Adél: „Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen körülmények vesznek majd körbe...

Kováts Adél: „Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen körülmények vesznek majd körbe minket”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kováts Adél ismét pályázik a Radnóti Színház vezetésére. Úgy érzi, első igazgatói periódusában szinte maradéktalanul megcsinálta azt, amit tervezett, annak ellenére is, hogy váratlan körülmények között kell működniük. Már eddig is egyre több fiatal alkotót vont be a munkába, ugyanakkor a női vonalat erősíteni kívánja. 

A Forbes magazinnak motivációjáról elmondta: „Úgy éreztem, jó úton van a színház, és magamnak is tartozom még annyival, hogy beadjam a pályázatot. Ugyanakkor a jelenlegi társadalmi és szakmai helyzetben némi nyomás is nehezedett rám, hogy vállaljak még öt évet. De nem mondom, volt jó pár nap, amikor csak a köldökömet néztem és azt mondtam: meg kell adnom magamnak a szabadságot, hogy akár nemet is mondhassak. Főleg úgy, hogy ezentúl sem lesz könnyebb a helyzet. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen körülmények vesznek majd körbe minket. A járvány miatt bizonytalan minden, a finanszírozásunk átkerült a fővároshoz, ami a jelen politikai helyzetben kifejezetten hátrányos, itt van a nyakunkon a szomszédban zajló építkezés, ami reméljük, jövőre lezárul, és körbevesz minket egy közeg, amiben még a normális, szakmai reakció is átpolitizált. Végtelenül lesújt az arrogancia és a cinizmus, ami körülvesz minket: megszólalni nehéz, csendben maradni még nehezebb.”

- hirdetés -

Kováts Adél a következő öt évre szóló terveiről is beszámolt: „A fókuszban az építkezés lesz fizikai és szellemi síkon egyaránt: amúgy is ilyen vagyok, folyamatosan építkezem. Szeretném, ha jövőre befejeződne a társbérletünkben a felújítás és újra teljes mélységében használhatnánk a színpadot. És ha megvan, egy füst alatt jó lenne egy teljeskörű színpadfelújítás is. Ahogy mondtam korábban: szeretnék magunkhoz kötni egy fiatal rendezőt. Már régóta akartunk egy stúdiószínházat, ahol kísérletező, kortárs darabokat mutatunk be, ez lett a Radnóti Tesla Labor, ami már a második évadát kezdte meg és szeretnénk még sikeresebbé tenni. A tavalyi csonka évad alatt a műhely beépült a köztudatba, a Kult50 idén a kultúra egyik fő ügyének választotta. A Labor kibérelt színpadát üres napokon továbbadjuk bérbe kisebb, független társulatoknak, hogy a színház képes legyen több lábon állni.”

Ide kapcsolódik:
„Hol a nő helye a színházban?" - Ellinger Edina és Kováts Adél válaszolt

A színész-igazgató az interjúban beszélt a vezetői készségek elsajátításáról, mentorairól, a stream kényszeréről és sikeréről, a színház anyagi helyzetéről és a politikai stigmatizálásról is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében a Radnóti Színház társulata több alkalommal is megszólalt, versekkel üzent az egyetemistáknak, néhány napja pedig átvette az egyetemistáktól megőrzésre az egyik zászló. „Nem vagyok tüntetős ember, nem szeretek kijárni, sem felszólalni, most többször elmentem és beleálltam, mert el vagyok keseredve, ennyit nem sírtam még tüntetésen, mert ez az egy ügy tükröt tart mindenkinek” – vallotta meg Kováts Adél.

(Forbes)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X