Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Újkori metszeteket tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár

Újkori metszeteket tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mintegy ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Az intézmény közleménye szerint a most indult Régi Ritka digitális adatbázisban elsőként a bibliofil gyűjtő, gróf Apponyi Sándor (1844-1925) jelentős történeti forrásértékkel bíró metszetgyűjteményét böngészhetik az érdeklődők.

A regiritka.oszk.hu internetes oldalon elérhető, folyamatosan bővülő digitális adatbázis az OSZK Régi Nyomtatványok Tára anyagából válogat. A többnyire magyar vonatkozású metszetek műfajukat tekintve elsősorban portrék, város-, vár-, csata- és ostromképek, valamint a kor híres eseményeiről – királykoronázásokról, kivégzésekről – készült képek. Található köztük térkép, allegória, életkép és tézislap is. Az anyagban különösen hangsúlyosak a magyarországi török háborúk idejére, a török kiűzésének éveire, a Thököly Imre és II. Rákóczi Ferenc korára vonatkozó képi ábrázolások. A lapok túlnyomó részben fametszet-, rézmetszet- és rézkarctechnikával készültek.

A gyűjtemény kiemelkedő ritkasága az az I. Miksa magyar királyt, a hadvezérét, Schwendi Lázárt és a híres végvári vitézt, Thury Györgyöt ábrázoló, egyetlen példányban ismert fametszet, amely a török kiűzésére tett kezdeményezések propagandáját szolgálta.

- hirdetés -

A lengyeli Apponyi-kastély metszetekkel díszített folyosójáról származó képek közül különösen érdekes az Esztergom 1594-es ostromát leíró és ábrázoló lap. A híres augsburgi metsző, Dominicus Custos és idősebb Hans Schultes augsburgi nyomdász közös műve háromnyelvű (német, latin és magyar) magyarázó felirataival igazi különlegesség.

Ide kapcsolódik:
Egy svájci padlásról hazakerült Arany János-levéllel gazdagodott az OSZK

A metszetekről készült digitális felvételeket jó minőségben és szabad licenc alatt publikálta az OSZK, vagyis a képek a forrás megjelölésével szabadon hozzáférhetőek, letölthetőek és felhasználhatóak.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X