Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Ismét megállapítást nyert, hogy jogszerű az SZFE dologzóinak sztrájkja

Ismét megállapítást nyert, hogy jogszerű az SZFE dologzóinak sztrájkja

Ötven napja sztrájkolnak a Színház-és Filmművészeti Egyetem oktatói. A jelenlegi helyzetről november 19-én, online tartottak sajtótájékoztatót.   

- hirdetés -

A Fővárosi Ítélőtábla korábban kimondta, hogy a hat pontban megfogalmazott sztrájkkövetelések jogszerűek voltak. A sztrájkkövetelések a munkavállalók gazdasági, szociális és munkajogi érdekeit érintették, ezért az Ítélőtábla megállapította, hogy figyelmeztető sztrájk jogszerű volt. Az október 1-én indult sztrájk kapcsán a Fővárosi Törvényszék korábban eljárásjogi okok miatt új eljárást folytatott le, melynek kimeneteleként ismét megállapította a sztrájk jogszerűségét.

- hirdetés -

A sztrájkbizottság közleménye leszögezi, úgy sztrájkolnak, hogy közben vigyáznak arra, nehogy kárt szenvedjenek a hallgatóik. Úgy vélik, az SZFE új vezetésének képtelen és alaptalan állításával ellentétben a félév érvényes, a tanórákat továbbra is megtartják, a járványügyi intézkedéseknek megfelelően online Zoom-konferenciák formájában.

Elmondásuk alapján „az egyetem fenntartó kuratóriuma és megbízott vezetése ötven napja semmibe veszi tárgyalási kötelezettségét. Azt állították, hogy követeléseink jogtalanok, és bíróságon támadták meg a sztrájk jogszerűségét. Csakhogy a Fővárosi Törvényszék a múlt héten hozott végzésével megállapította, hogy követeléseink jogszerűségéhez nem férhet kétség.”

Ma ismét felszólították a fenntartót, hogy kezdjék meg az érdemi tárgyalásokat az SZFE sztrájkbizottságával.

Sztrájkköveteléseik a következők:

  1. Felszólítják a fenntartót és a munkáltatót, hogy fejezzék be a károkozást és a hallgatói szerződések megsértését, ennek érdekében állítsák vissza az oktatók elektronikus oktatási, vizsgáztatási és adminisztrációs felületekhez (a Neptun rendszerhez) való hozzáférését.
  2. A fenntartó állítsa vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit – különös tekintettel a munkáltató munkaszervezetének kialakítására és az Mt. 20. § (1) bek. szerinti munkáltatói jogkör gyakorlás rendjének meghatározására – valamint garantálja jogköreinek sérthetetlenségét határozatlan időre.
  3. A fenntartó garantálja, hogy az oktatásban és a művészi alkotómunkában szereplő kérdéseket, továbbá az oktatásban és művészi alkotómunkában alkalmazott módszereket az SZFE Szenátusa (illetve az SZFE annak adott szakmai egysége, illetve az oktató) határozhassa meg.
  4. A fenntartó garantálja, hogy belső szervezeti és működési rendjét az SZFE Szenátusa saját maga alakíthassa ki (pl. oktatási vagy alkotó egységek létrehozása – átalakítása, megszüntetése – és SZMSZ megalkotása).
  5. A fenntartó garantálja, hogy az intézetvezetőket, osztályvezetőket az SZFE Szenátusa saját maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson, mindezt átlátható és demokratikus eljárásban, pályázatban előre meghatározott szempontok alapján.
  6. A fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-as költségvetési évben rendelkezésre álltak.
  7. A fenntartó garantálja, hogy az SZFE Szenátusa önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.
- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X